Πέρυσι, οι Radiohead εξέφρασαν την αυξανόμενη δυσφορία τους με τις δισκογραφικές εταιρείες που καταχρώνται τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας για δικό τους όφελος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κιθαρίστας των Radiohead, Ed O’Brien, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η πειρατεία σκοτώνει την μουσική βιομηχανία αλλά αντίθετα η ίδια η βιομηχανία θα «αυτοκτονήσει» εάν δεν προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.

Ads

Σε μια προσπάθεια να πάρουν θέση εναντίον των εταιρειών, πολλοί καλλιτέχνες ανάμεσά τους και οι Radiohead, δημιούργησαν πέρυσι έναν καλλιτεχνικό συνασπισμό, με στόχο τον τερματισμό των πρακτικών εκβιασμού που χρησιμοποιούν οι δισκογραφικές εταιρείες και να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των δικών τους εργασιών.

Οι Radiohead και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι οι εταιρείες, εκπροσωπούμενες από λόμπι – ομάδες συμφερόντων, όπως η RIAA και η IFPI, πιέζουν για την δημιουργία νόμων που θα καταπολεμούν την πειρατεία, χωρίς να έχουν διαβουλευτεί με τους καλλιτέχνες τους οποίους ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Οι Radiohead, που χρησιμοποίησαν το BitTorrent για την προώθηση ενός από τα τραγούδια τους, δήλωσαν ακόμη και πρόθυμοι να εμφανιστούν ως μάρτυρες εναντίον της RIAA στο δικαστήριο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Ed O’Brien, δήλωσε ότι η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική βιομηχανία κατά την άποψή του. «Το downloading είναι απλώς μία εξελιγμένη εκδοχή αυτού που κάναμε στη δεκαετία του ’80, που αντιγράφαμε κασέτες στο σπίτι μας» τόνισε. Και πράγματι η τότε μουσική βιομηχανία αποθάρρυνε αυτού του είδους τις πρακτικές.

Ads

«Έχω πρόβλημα με αυτό που οι άνθρωποι του κλάδου λένε αποκαλούν δολοφονία της βιομηχανίας. Δεν πιστεύω ότι είναι» είπε χαρακτηριστικά, ο O’Brien. Υπογράμμισε δε, ότι η μουσική βιομηχανία χρησιμοποιεί αναλογικά επιχειρηματικά μοντέλα σε μία ψηφιακή εποχή. «Πρέπει να δώσετε άδεια για περισσότερη μουσική, για περισσότερες ιστοσελίδες που πωλούν μουσική. Να ρίξετε τις τιμές προκειμένου να ανταγωνιστείτε το downloding» συμβούλευσε τις δισκογραφικές εταιρείες. Δήλωσε δε, έκπληκτος από το γεγονός ότι η μουσική βιομηχανία εξακολουθεί να αντιπαλεύει την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ενώ παράλληλα προτρέπει τις εταιρείες να κινηθούν πιο γρήγορα και να ρίξουν τις τιμές.