Πρόκειται για ομάδα μουσικών από τη Νέα Υόρκη που ειδικεύονται στο ska, στη reggae, στην τζαζ, στη σόουλ, στη φανκ κ.λπ., με πρωταρχικό τους στόχο τη δημιουργική ανάμειξη όλων αυτών των ειδών, ανακαλύπτοντας τους κρυφούς δεσμούς ανάμεσα στο ska και τη τζαζ και αναδεικνύοντάς τους σε μια νέα ρυθμική και κεφάτη μουσική.

Ads

Όλοι οι μουσικοί του γκρουπ προέρχονται από κορυφαίες ska ομάδες. Ειδικότερα, ο ιδρυτής και επικεφαλής του γκρουπ, ο σαξοφωνίστας και τραγουδιστής «Rocksteady» Freddie Reiter ήταν μέλος των Toasters. Άλλοι προέρχονται από τους θρυλικούς Skatalites, από τους Scofflaws κ.ά.

Το New York Ska-Jazz Ensemble δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, κυκλοφορώντας το ομώνυμο πρώτο του άλμπουμ και, έκτοτε, έχει γράψει μια ολόκληρη ιστορία σ’ αυτό το πλούσιο εκφραστικά στιλ. Με μια επίσης πλούσια καλλιτεχνικά δισκογραφία και παρουσία, το NYSJE ανανεώνει κλασικές τζαζ συνθέσεις δίνοντάς τους τον ιδιαίτερο παλμό του.

Περιοδεύοντας ασταμάτητα σε Αμερική και Ευρώπη, έχουν πετύχει να διακρίνονται σε όλα τα καθιερωμένα τζαζ φεστιβάλ και σε όλα τα γνωστά τζαζ στέκια.

Ads

Οι New York Ska-Jazz Ensemble (NYSJE) δημιουργήθηκαν το 1994 και μετά από πέντε δίσκους και εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νότια Αμερική, αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο γκρουπ.

Έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου για την ατελείωτης ενέργεια που έχουν, την αυθεντικότητά τους, την διασκευή κλασικών κομματιών της τζαζ με χορευτικούς ska ρυθμούς, όπως επίσης και τον δυναμικό συνδυασμό του dance, της reggae, του κλασικού rock και της τζαζ.

Έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά και μεγάλα φεστιβάλ όπως τα: North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Quebec Festival de Musique, Musiques en Ete (Geneva), Bob Marley Reggae Festival με τους Israel Vibration και τους Sister Carol, και τα Discover and Bell Atlantic Jazz festivals στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, οι NYSJE έχουν τη μοναδικότητα να είναι η πρώτη Αμερικάνικη ska μπάντα που έπαιξε στην Πολωνία μετά την πτώση του τείχους.

Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το άλμπουμ «STEP FORWARD», οι NYSJE επιστρέφουν τον Δεκέμβρη για συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και αυτή τη φορά έρχονται και στην Ελλάδα. Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσει και ο νέος τους δίσκος «LIVE IN PARIS».

Οι NYSJE θα εμφανίζονται από τις 29/01 έως τις 04/02 στο Half Note Jazz Club.