Το στενό κτίριο στο Mayfair του Λονδίνου δεν είχε έναν, αλλά δυο διάσημους ιδιοκτήτες: το συνθέτη George Frideric Handel και τον κιθαρίστα Jimi Hendrix. Στον ίδιο χώρο, δηλαδή, που πέθανε το 1759 ο συνθέτης, και σήμερα φιλοξενείται το μουσείο για τη ζωή και το έργο του, έζησε ο κιθαρίστας.

Ads

Οι υπεύθυνοι του μουσείου, μάλιστα, αναγκάζονται σήμερα να περιοριστούν σε συγκεκριμένα μέρη του κτιρίου, καθώς θαυμαστές του διάσημου κιθαρίστα σημειώνουν την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατό του θέλοντας να δουν από κοντά που έζησε το είδωλό τους.

Βέβαια, μέχρι σχετικά πρόσφατα επρόκειτο για δυο διαφορετικά κτίρια, τα νούμερα 23 και 25 της σειράς Brook, αλλά έχουν από καιρό ενωθεί σε ένα.

Ο Handel έζησε 40 σχεδόν χρόνια στο εν λόγω κτίριο, στο οποίο έγραψε το αριστούργημά του «Ο Μεσσίας» και πέθανε στην κρεβατοκάμαρά του στον πρώτο όροφο. Για δυο μόλις χρόνια, λίγο πριν το θάνατό του έζησε στο ίδιο κτίριο ο Hendrix, από το 1968 μέχρι το 1970.

Ads

Ο Hendrix γνώριζε για τη σύνδεσή του αυτή με τον διάσημο συνθέτη και, όταν το πρωτοάκουσε, έσπευσε να προμηθευτεί δίσκους με τα σημαντικότερα έργα του.

Όταν το 2001 το σπίτι μετατράπηκε σε μουσείο για τον Handel, τα δωμάτια στα οποία έμεινε ο Hendrix ήταν κλειστά στο κοινό και χρησιμοποιούνταν από τη διεύθυνση του μουσείου. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι διάσημοι μουσικοί οι οποίοι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συγκατάθεση της διεύθυνσης και να επισκεφτούν τα δωμάτια αυτά.

Υποκύπτοντας, όμως, σε πιέσεις, το μουσείο δέχτηκε να φιλοξενήσει την έκθεση για τον Hendrix, με την αφορμή των 40 χρόνων από το θάνατό του στις 18 Σεπτέμβρη του 1970. Η έκθεση θα διαρκέσει από τον Αύγουστό έως τον Νοέμβρη και το προσωπικό του μουσείου Handel ήδη ψάχνει ένα μέρος να μεταφέρει τα γραφεία του.

Πηγή: The Guardian