Η ροκ μουσική, η ιστορία και η εξέλιξή της στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα πρόκειται να παρουσιαστεί στον πρώτο κύκλο του τριήμερου φεστιβάλ «Technopolis Music Lab» που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην «Τεχνόπολις». Το αφιέρωμα ονομάζεται «Η ιστορία του ροκ σε τρεις μέρες» και στοχεύει να γίνει μια θεσμική διαδραστική ακαδημία.

Ads

Το αφιέρωμα ροκ ξεκινά με τη μουσική σκηνή του ΄50, τον Έλβις Πρίσλει και τα δύο ροκ ρεύματα που κυριάρχησαν στην Αμερική, το rockabilly και το μαύρο ροκ. Συνεχίζει με Beatles, Rolling Stones, Kings, Who και Animals που εξέλιξαν τη ροκ στην Αγγλία του ΄60 αναμειγνύοντας αρκετές φορές jazz ήχους, φολκλορικούς ή και κλασικής μουσικής. Την ίδια στιγμή ο Μπομπ Ντύλαν και άλλοι καλλιτέχνες στην Αμερική πρόσθεσαν ένα κοινωνικο και πολιτικό στίχο στη ρόκ για τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Με τον καιρό η ροκ μουσική εξελίσσεται, αποκτάει «σκληρό» ήχο ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμπλουτίζετααι με ηλεκτρονικά στοιχεία. Στη δεκαετία του ΄70 εμφανίζεται το πανκ και παρακλάδια της ροκ όπως ραπ, reggae και heavy metal. Στην Ελλάδα το ΄60 πολλά συγκροτήματα με επιρροές από Beatles και Rolling Stones, όπως Formix και Olympians αποτελούν τη ροκ σκηνή που συνεχίζει το ΄70 με Charms, Sounds, Idols και άλλα συγκροτήματα δεύτερης γεννιάς.

Τη δεκαετία του ΄80 οι new wave, dark wave και gothic rock δίνουν μια σκοτεινή νότα στη ροκ μουσική. Η επόμενη δεκαετία είναι ακμάζουσα για τη βρετανική ροκ μουσική σκηνή με Oasis, Radiohead, Pulp, Blur κ.λπ.

Ads

Έπειτα τα ροκ συγκροτήματα πληθαίνουν, είτε ακολουθώντας το στύλ κάποιου παλαιότερου συγκοτήματος είτε αναμειγνύοντας διάφορα είδη μουσικής με τη ροκ φτιάχνοντας το δικό τους στυλ.

Το αφιέρωμα «Η ιστορία του ροκ σε τρεις μέρες» αφορά τον πρώτο από τους δύο κύκλους του φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συναυλίες, σεμινάρια, έρευνα και μελέτες ανοιχτά για το κοινό που κύριο στόχο έχουν τη στήριξη νέων μουσικών ομάδων της πόλης και την επιμόρφωση των πολιτών.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η «Τεχνόπολις» σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 19 Ιουλίου.