Πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του διάσημου λυρικού θεάτρου Teatro alla Scala του Μιλάνο. Πρόκειται για την πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ των δύο πολιτιστικών φορέων, με τον Νίκο Μανωλόπουλο να υπογράφει για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Σκάλας, Στεφάν Λισνέρ, για την ιταλική πλευρά.

Ads

Σε καιρούς κρίσης ο πολιτισμός συμμαχεί, κι έτσι οι υπεύθυνοι των δυο πολιτιστικών οργανισμών έδωσαν τα χέρια για μια συμφωνία που «προβλέπει στήριξη της σταδιοδρομίας Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών στο εξωτερικό και συμπαραγωγές με ελληνικά θέματα και συμμετοχή Ελλήνων συντελεστών». Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος επισήμανε ότι «η συμφωνία με το σημαντικότερο λυρικό θέατρο στον κόσμο αποδεικνύει την πολιτιστική μας αξιοπιστία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύει η χώρα μας».

Ο κ. Μάνος υπογράμμισε «ότι η συνεργασία με τη Σκάλα σηματοδοτεί τον διεθνή προσανατολισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια περίοδο όπου ο πολιτισμός μπορεί να είναι αντίδοτο στην κρίση, ένα στοιχείο υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης».

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

  • Παραγωγές λυρικών έργων: σε κάθε μία καλλιτεχνική περίοδο για τα επόμενα 3 χρόνια θα παρουσιάζεται στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» μία παραγωγή όπερας της Σκάλας. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2010-2011 θα ανέβει η «Maria Stuarda» του Gaetano Donizzetti, σε σκηνοθεσία Pier Luigi Pizzi. Την περίοδο 2012-13 έχει προγραμματιστεί η «Carmen» του Georges Bizet, σε σκηνοθεσία Emma Dante (φθινόπωρο 2012), ενώ δεν έχει γίνει ακόμα η επιλογή της όπερας που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2011-12.
  • Έκθεση για την «Ιστορία του Teatro alla Scala»: Τα εγκαίνιά της έκθεσης με θέμα την ιστορία του διασημότερου λυρικού θεάτρου του κόσμου, θα συμπέσουν με την παραγωγή της « Maria Stuarda », την άνοιξη του 2011 και τον εορτασμό των 150 ετών από την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας.
  • Συμπαραγωγή παράστασης μπαλέτου: Οι δυο οργανισμοί θα προχωρήσουν σε νέα χορογραφική παραγωγή με ελληνικό θέμα και τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών.
  • Υποτροφίες Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών: Θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες, μετά από ακρόαση, να μετεκπαιδευτούν στην Ακαδημία Όπερας του Teatro alla Scala.
  • Συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του Teatro alla Scala: Συναυλίες της Ορχήστρας και της Χορωδίας του ιταλικού θεάτρου θα συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια των δυο πολιτιστικών φορέων. Οι συναυλίες που προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα της περιόδου 2013-2014, ενδέχεται να γίνουν με τη συμμετοχή και Ελλήνων συντελεστών.
  • Τέλος, για την περίοδο 2014-2015 προγραμματίζεται μια όπερα διεθνούς συμπαραγωγής, η οποία θα παρουσιαστεί τόσο στο Teatro alla Scala όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.