Ads

Μπορεί ο Μπομπ Ντίλαν να βρίσκεται μια ανάσα από τα 70 του χρόνια, εξακολουθεί όμως να είναι δημιουργικός και δραστήριος. Ο τελευταίος του δίσκος «Τogether through life» κυκλοφόρησε το 2009 και ήρθε να προστεθεί στη μακρά σειρά των 50 και πλέον δίσκων που έχει ηχογραφήσει από τις αρχές του ΄60 και μετά. Σε λίγες μέρες, μάλιστα, θα εμφανιστεί σε συναυλία στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στις 24 Μάη του 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα ως Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν. Έντονα επηρεασμένος από τους πρόωρους αστέρες της ροκ όπως ο Elvis Presley, o Jerry Lee Lewis, και o Little Richard (μιμούταν στο πιάνο στους χορούς του γυμνασίου), ο νεαρός Dylan δημιούργησε τα δικά του συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων των Golden Chords and Elston Gunn και των Rock Boppers. Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη, άρχισε να ερμηνεύει τραγούδια folk και country στα τοπικά καφέ, με το ψευδώνυμο «Μπομπ Ντύλαν,» βασισμένο στον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas.

Το 1960, ο Dylan παράτησε το κολλέγιο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου το είδωλό του, ο θρυλικός τραγουδιστής folk Woody Guthrie, νοσηλευόταν με μια σπάνια κληρονομική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Ο Dylan επισκεπτόταν τον Guthrie τακτικά στο δωμάτιο του. Έγινε επίσης τακτικός θαμώνας στα folk clubs και τα καφέ του Greenwich Village, συναντώντας πλήθος άλλων μουσικών. Εκεί άρχισε να γράφει τραγούδια σε έναν καταπληκτικό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένου «Song to Woody» έναν φόρο τιμής στον ήρωά του. Το φθινόπωρο του 1961, αφότου μια από τις εμφανίσεις του απέσπασε μια σπάνια κριτική από τους New York Times, ο Dylan υπέγραψε μια συμβόλαιο συνεργασίας με τη Columbia Records. Στις αρχές του 1962 κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος που αν και περιείχε μόλις δύο τραγούδια η φωνή και ο τρόπος που ερμήνευε έναν αριθμό από folk και blues κομμάτια, ενθουσίασαν.

Το «Freewheelin» του 1963 καθιέρωσε τον Dylan ως μια από τις πιό αυθεντικές και ποιητικές φωνές στην ιστορία της αμερικανικής δημοφιλούς μουσικής. Το λεύκωμα περιέλαβε δύο από τα πιό αξιομνημόνευτα τραγούδια της δεκαετίας του ’60, «Blowin in the Wind» (που αργότερα έκανε πασίγνωστο το συγκρότημα Peter, Paul, and Mary) και το «A Hard Rain’s A-Gonna Fall».Η επόμενη δουλειά του, «The Time They Are A-Changin», καθιέρωσε οριστικά τον Dylan ως τον τραγουδιστή του κινήματος διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’60 και που ενισχύθηκε όταν ανέπτυξε σχέση με μια από τις φυσιογνωμίες του κινήματος, τη Joan Baez, το 1963. Ενώ η ρομαντική σχέση του με Baez διήρκησε μόνο δύο χρόνια, ωφελήθηκαν και οι δύο από αυτήν, δεδομένου ότι ο Dylan έγραψε μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες τη Baez και αυτήτον έκανε γνωστό σε ευρύτερο κοινό στις συναυλίες της. Μέχρι το 1964, ο Dylan έκανε 200 συναυλίες ετησίως, αλλά είχε ήταν ξεκάθαρο πλέον πως είχε κουρατσεί στο ρόλο του τραγουδιστή-τραγουδοποιού του κινήματος διαμαρτυρίας. Το «Another Side of Bob Dylan», του 1964, ήταν μια πιό προσωπική, ενδοσκοπική συλλογή τραγουδιών του.

Ο Bob Dylan επηρέασε με τη μουσική του τόσο στον αμερικανικό όσο και στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς προσπάθειές του προκειμένου να μη μετατραπεί σε σύμβολο και να γίνει δημιουργικός καλλιτέχνης. Παράλληλα έγινε σύμβολο της νεολαίας σε μια δεκαετία διεκδικήσεων και αγώνων για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αντιπολεμικών κινημάτων, ναρκωτικών, και σεξ.

Ο Bob Dylan θα εμφανιστεί το Σάββατο 29 Μαΐου, στο Terra Vibe, Μαλακάσα, 37ο χλμ. Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Ads