Μετά την επιτυχία του στο Synch Festival, ο Mulatu Astatke επιστρέφει μαζί με τους Heliocentrics, για ένα εκρηκτικό live show, για πρώτη φορά, σε κλειστό συναυλιακό χώρο, το Σάββατο 17 Απριλίου, στο Fuzz Club. Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 16 Απριλίου και σε συνεργασία με την Red Bull Music Academy, o 70χρονος καλλιτέχνης θα μοιραστεί την μακρόχρονη εμπειρία του στη jazz και παραδοσιακή αιθιοπική μουσική μέσω μίας ανοιχτής συζήτησης με το ελληνικό κοινό στο Six D.o.g.s.

Ads

O Mulatu Astatke αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Αφρικανούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Θεωρείται ο «Πατέρας της ethio-jazz», αφού χαρακτηριστικό του ήχου του είναι η μίξη jazz και latin μουσικών επιρροών με την παραδοσιακή αιθιοπική μουσική.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους jazz μουσικούς όπως ο Duke Ellington και έχει αναλάβει την παραγωγή για πολλούς καλλιτέχνες της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Mahmoud Ahmed. Το 2005, η μουσική του εμφανίστηκε στο soundtrack της περίφημης ταινίας του Τζιμ Τζάρμους «Broken Flowers», γεγονός που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, ενώ η 4η έκδοση της σειράς Ethiopiques αφιερώθηκε εξολοκλήρου στις προσωπικές του συνθέσεις.

Το 2007 και το 2008, ο Mulatu εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πάνω στη μελέτη του εκμοντερνισμού παραδοσιακών Αιθιοπικών οργάνων και παρουσίασε το πρώτο τμήμα μιας νέας όπερας με τον τίτλο «The Yared Opera». Πρόσφατα δίδαξε στο ΜΙΤ του Cambridge. Πέρα από τις διαλέξεις και τα workshop είχε και χρέη συμβούλου στο MIT Media Lab για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής του «Κραρ», ενός παραδοσιακού αιθιοπικού οργάνου, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθεί ακόμη.

Ads

To 2009, ο Mulatu Astatke συνεργάστηκε με τους Heliocentrics, την psych-jazz κολεκτίβα μουσικών από τη Μεγάλη Βρετανία, που ήδη από το πρώτο τους άλμπουμ κέρδισαν τις εντυπώσεις με τον φρέσκο και ιδιαίτερο ήχο τους, ένα μείγμα από hip-hop, funk, jazz, psychedelia, ηλεκτρονικής, avant-garde και ethnic μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό! Το άλμπουμ του Mulatu Astatke με τους Heliocentrics, «Insiration Information», κέρδισε το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ του 2009 στα βραβεία Trophees Des Arts Afro-Caribeens στο Παρίσι.

Ο νέος του προσωπικός δίσκος κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου 2010 με τον τίτλο «Mulatu Steps Ahead». Ένα άλμπουμ που, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, εξερευνά νέες κατευθύνσεις στον fusion ήχο και στην μείξη Δυτικής jazz και παραδοσιακής μουσικής από την Αιθιοπία, ένα είδος που πρώτος ο Mulatu δημιούργησε τη δεκαετία του ’60. Τα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Βοστόνης με τη συμβολή παραδοσιακών μουσικών από την Αιθιοπία, ενώ συνεργάστηκαν μέλη των Heliocentrics και μερικοί από τους κορυφαίους μουσικούς της jazz και του αφρικανικού ήχου που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 16 Απριλίου

:: Red Bull Music Academy Workshop ::

Mulatu Astatke

Six D.o.g.s.: Αβραμιώτου 6, Μοναστηράκι

Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 17 Απριλίου

:: Live ::

Mulatu Astatke & The Heliocentrics

Fuzz (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πειραιώς & Χαμοστέρνας)

Τιμή εισιτηρίου: 35 ευρώ, Doors open: 20.00, Mulatu on Stage: 21:30

:: After Party ::

W/Tropical Beats And Rare Afro Rhythms

Malcom Catto (Heliocentrics – UK)

Teranga Beat

Keith Slater (Boiling Point – UK)

Petros Malevris

Starts @ 00:00

Six D.o.g.s.: Αβραμιώτου 6, Μοναστηράκι

Είσοδος Ελεύθερη