Τη δική τους «μελωδική» χείρα βοηθείας προσπαθούν να δώσουν στους κατοίκους της Σιέρρα Λεόνε, του Αμαζονίου, της Φουκουσίμα οι συμμετέχοντες στην οργάνωση Keys of Change (Κλειδιά της Αλλαγής). «Προσπαθούμε να πάμε την μουσική εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη», δηλώνει στο tvxs.gr ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος, μέλος των Keys of Change. Ο στόχος της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών και των νέων ανθρώπων μέσα από τη μουσική εκπαίδευση και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ζωντανά κονσέρτα. Του Νίκου Μίχου

Ads

Οι Keys of Change, μια πολύ-εθνική ομάδα, δημιουργήθηκαν από τον Έλληνα σολίστα του πιάνου, Πάνο Καράν, ο οποίος κατοικεί μονίμως στο Λονδίνο και δίνει παραστάσεις σε διεθνείς αίθουσες. «Η κλασική μουσική μπορεί να ακουστεί στις όχθες του Αμαζονίου με  την ίδια ευκολία που θα ακουγόταν σε μια αίθουσα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά είναι ο πιο απλός και ο πιο δυνατός τρόπος για έναν μεμονωμένο άνθρωπο να χτίσει γέφυρες με στόχο την ειρήνη και την ανάπτυξη της κοινωνίας», είχε αναφέρει ο Καράν κατά την ίδρυση της οργάνωσης.

image
Στον Αμαζόνιο

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει περιοδείες στον Αμαζόνιο όπου υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης, στην Ουγκάντα μια χώρα που τα κρούσματα του HIV είναι πολύ συχνά, στην Σιέρρα Λεόνε μια περιοχή που έχει υποστεί τις συνέπειες χρόνιων εμφύλιων συγκρούσεων και στην Ιαπωνία σε περιοχές που έχουν πληγεί από τσουνάμι, σεισμούς και πυρηνικά ατυχήματα», αναφέρει στο tvxs.gr ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας Ελλάδος.

Ads

image
Στην Σιέρρα Λεόνε

«Κινούμαστε με το μότο ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και τα αποτελέσματα της δράσης μας είναι εμφανή: βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δέχονται την μουσική όπως ο διψασμένος το νερό – κάποιοι μάλιστα όντως δεν είχαν νερό. Άλλοι ζούσαν σε καταφύγια μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα», προσθέτει ο ίδιος.

image
Κονσέρτο στην Φουκουσίμα με μαθητές δημοτικού – Φωτ.: Ελίζ Κάμπελ

Όπου πηγαίνουν οι Keys of Change οργανώνουν μουσικά δρώμενα, σεμινάρια και μαθήματα μουσικής για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Στην συνέχεια παίζουν μουσική όλοι μαζί. «Προσπαθήσαμε να φύγουμε από τα κλισέ των αιθουσών και να πάμε την μουσική εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη», αναφέρει ο κ. Ταρπάγκος προσθέτοντας ότι «παρά τις αντιξοότητες πρέπει να παραμένουμε πιστοί στην εξυπηρέτηση της ανθρώπινης οντότητας ακόμη και αν αυτό έχει κόστος. Για αυτό ας βάλουμε τα δυνατά μας να είμαστε ο αντίθετος πόλος από αυτόν του φόβου, της ανασφάλειας, της έντασης και της τάσης του απομονωτισμού που τροφοδοτείται αυτόν τον καιρό».

image
Ο Ζαχ. Ταρπάγκος σε πρόβα στην Φουκουσίμα

Η ομάδα έχει προγραμματίσει για το τέλος του τρέχοντος μήνα να επισκεφθεί για ακόμη μια φορά τη Φουκουσίμα, όπου έχει αναπτύξει πλέον προσωπικές σχέσεις με τους κατοίκους, και να πραγματοποιήσει δυο συναυλίες. «Όλη η τοπική κοινωνία έρχεται να υποστηρίξει την νέα γενιά που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από αυτό το ατύχημα», αναφέρει ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος. 


Η ομάδα Keys of Change δεν χρηματοδοτείται από κάποιον φορέα. Έτσι καλεί όποιον συμφωνεί με το έργο της να συνεισφέρει στην συλλογή 3.000 λιρών Αγγλίας ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς, στέγασης και προώθησης των δυο συναυλιών στην Ιαπωνία. Τα προσωπικά έξοδά των μουσικών θα καλυφθούν από τους ίδιους.  Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να συλλέξουν 1.164 λίρες. 

image