Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται ακόμα η Εθνική Λυρική Σκηνή με τράπεζες και κράτος, για την αποφυγή κατάσχεσης και την εκταμίευση χρημάτων προς τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι αυτό το μήνα, ενώ εντάσεις έχουν σημειωθεί μεταξύ Δ.Σ. και σωματείων. Παράλληλα, η ένταξη των κρατικών θεάτρων σε καθεστώς ΔΕΚΟ θέτει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία τους.

Ads

Ο Νίκος Μουρκογιάννης, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ, δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ότι εκκρεμούν διαπραγματεύσεις με όλες τις τράπεζες και έχουν υποβληθεί προτάσεις διακανονισμού. Επιμένει ωστόσο ότι η ουσία του προβλήματος είναι η καθυστέρηση του κρατικού χρήματος και ότι δεν φταίνε οι διαπραγματεύσεις του Δ.Σ.: «Αν η χώρα μας ήταν σε θέση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, τότε η Λυρική θα είχε σήμερα 8.636.000 ευρώ. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έφτανε και παραέφτανε για την πληρωμή της μισθοδοσίας αλλά και την εξόφληση τουλάχιστον του 1/3 του συνολικού της χρέους προς τρίτους».

Οι εργαζόμενοι παρενέβησαν την περασμένη Παρασκευή στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ζητώντας την παραίτηση του προέδρου, τον οποίο κατηγορούν για την κακή οικονομική κατάσταση της ΕΛΣ. Το μοναδικό μέτρο που μπόρεσε να λάβει το Δ.Σ. μέχρι στιγμής ήταν η χορήγηση του ποσού των 150 ευρώ σε εργαζομένους με μεικτές αποδοχές μικρότερες από 2.500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη κάποιων αναγκών. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου κ. Μύρων Μιχαηλίδης και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν τρόπους καταβολής της μισθοδοσίας.

Όπως δήλωσε στο tvxs, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Χορωδών, Νεκτάριος Σαμαρτζής, οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν να λυθεί το θέμα πριν τις 15 Μαρτίου. Καταλογίζουν στον κ. Μουρκογιάννη ότι αντί να συμβάλλει στην εξυγίανση του οργανισμού, όπως ο ίδιος υποστήριζε κατά διάρκεια της 11μηνης θητείας του, επιδίωξε μόνο την προσωπική του προβολή. Τον κατηγορούν ότι μοίρασε αφειδώς τίτλους και αυξήσεις, θέσπισε διπλές συμβάσεις, κράτησε επιλεκτικά υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, μοίρασε επιλεκτικά υπερωρίες και μεγάλες προκαταβολές.

Ads

Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια οικονομικά προβλήματα την ΕΛΣ καθυστερώντας επανειλημμένα τις πληρωμές των εργαζομένων. Ο ίδιος ο κ. Μουρκογιάννης υποστηρίζει, πάντως, ότι ο κίνδυνος κατάσχεσης έχει αποφευχθεί: «Προσφύγαμε στα δικαστήρια ζητώντας την προστασία τους για την κατάσχεση της μισθοδοσίας από τη Γενική Τράπεζα και πετύχαμε την αναστολή εκτελέσεως της κατάσχεσης. Τη μισθοδοσία θα χειριστεί η Eurobank με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις και με την οποία μάλιστα συζητάμε διακανονισμό μέρους του χρέους δια χορηγιών. Αναμένουν κι εκείνοι, όπως κι εμείς, τις καθυστερημένες κρατικές επιχορηγήσεις για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΣ, όπως και το Εθνικό και το ΚΘΒΕ δεν οφείλονται μόνο σε κακοδιαχείριση, αλλά και στην κυβερνητική πολιτική. Δύο νέα νομοθετήματα για τα κρατικά θέατρα απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το πρώτο τα εντάσσει σε καθεστώς ΔΕΚΟ και επιβάλλει περικοπή 10% στους μισθούς άνω των 1.800 ευρώ, ενώ το δεύτερο αφορά την απορρόφηση της τακτικής επιχορήγησης, προβλέποντας την ύπαρξη «διατάκτη» στο ΥΠΠΟΤ, ο οποίος θα εγκρίνει τη ροή των εκταμιεύσεων.

Όπως υποστηρίζεται πάντως, ο νόμος αυτός είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί στα θέατρα, καθώς δε λαμβάνει υπόψιν τις Κυριακάτικες παραστάσεις, τις υπερωρίες για τις προετοιμασίες των παραστάσεων και τις καλοκαιρινές περιοδείες. Οι εργαζόμενοι απειλούν με κινητοποιήσεις, ωστόσο οι διευθυντές των κρατικών σκηνών πιστεύουν ότι οι νόμοι είναι υπερβολικά παράλογοι για να εφαρμοστούν. Οι περικοπές και καθυστερήσεις των επιχορηγήσεων καλύπτονται μέχρι στιγμής από τα έσοδα των επιτυχημένων παραστάσεων, ωστόσο οι υπεύθυνοι κάνουν έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να διορθώσουν τους νόμους πριν παραλύσουν όλες οι κρατικές σκηνές.