Ads

Να που μέσα στη μαυρίλα των καιρών εμφανίζονται ατόφιες μελωδίες που σε κάνουν να νιώθεις κάτι λίγο από πρωταγωνιστή συναισθηματικής κομεντί ή μιούζικαλ της δεκαετίας του ’60. Ο λόγος για τον πρώτο δίσκο της Μαριέττας Φαφούτη με τίτλο «Try A Little Romance» που μόλις κυκλοφόρησε από την Inner Ear και έχει ταρακουνήσει για τα καλά την εναλλακτική μουσική σκηνή με το πρωτότυπο κινηματογραφικό της ύφος και το «ξενόφερτο» στυλ της. Στο tvxs την πρωτοακούσαμε μέσα από την εκπομπή blog-in την οποία έντυσε με τις μουσικές της.

Η Μαριέττα Φαφούτη, μίλησε στο tvxs λίγο πριν την εμφάνισή της στο six dogs…

Σινεμά, διαφημίσεις, θέατρο, τηλεόραση, φεστιβάλ… Εφτά χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά χωρίς παρουσία καμία παρουσία επί σκηνής. Τι σε κράτησε τόσα χρόνια μακριά της;

Ads

Το γεγονός ότι η δουλειά μου και η αγάπη μου ήταν να γράφω μουσική για εικόνα. Το να έχω παρουσία επί σκηνής, να βγάλω προσωπικό δίσκο, να τραγουδώ τα τραγούδια μου ζωντανά και ούτω καθεξής ήταν κάτι που δεν με ενδιέφερε ποτέ να κάνω. Ωστόσο, τα πράγματα ήρθαν έτσι που τώρα βρίσκομαι εδώ να σου μιλάω για το ντεμπούτο μου στη δισκογραφία.

Και πώς άλλαξες γνώμη και ξαφνικά έβγαλες δίσκο;

Πριν 3 χρόνια έφτιαξα έναν λογαριασμό στο myspace και ανέβασα ένα τραγούδι που είχα γράψει και είχα αγαπήσει πολύ. Το hum. Το τραγουδούσα η ίδια αλλά ντρεπόμουν κιόλας λίγο για τη φωνή μου. Ξαφνικά λαμβάνω μήνυμα από τον Νίκο Αγγλούπα aka Ottomo (ο παραγωγός μου πλέον) ο οποίος μου ζητούσε να βρεθούμε για να γράψουμε ένα κομμάτι στο στούντιό του. Πράγματι συναντηθήκαμε, μου είπε τις σκέψεις του και στο πίσω μέρος του μυαλού μας είχαμε την προοπτική να δοκιμάσουμε να ηχογραφήσουμε μερικά τραγούδια μου για αρχή. Όμως γενικά τρέχαμε και οι δύο, εγώ δεν έπαιρνα και πολύ στα σοβαρά το ενδεχόμενο να βγαίνω να τραγουδάω τα τραγούδια μου οπότε το είχαμε αφήσει λίγο στον αέρα. Μέχρι που πριν ενάμιση χρόνο μου έγραψε στο Myspace o Περικλής Πιλαβάς από την Inner Ear λέγοντάς μου ότι θα ήθελε να δοκιμάσουμε να κάνουμε δίσκο μαζί. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι ίσως τελικά να μπορώ να το κάνω. Βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι τόσο ο Νίκος όσο και ο Περικλής μου δημιουργούσαν τρομερή ασφάλεια. Πρότεινα λοιπόν να συνεργαστούμε και να βγάλουμε τον δίσκο όλοι μαζί. Και να ‘μαστε τώρα εδώ.

Σε φόβισε ποτέ η έκθεση που θα προέκυπτε μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις σου;

Με φοβίζει και θα με φοβίζει για αρκετό καιρό πιστεύω. Το να βγαίνω και να τραγουδάω live είναι για εμένα μία τρομερά δύσκολη διαδικασία. Κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ μέχρι τώρα και δεν ήξερα αν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Γι’ αυτό θεωρούσα πολύ σημαντικό να έχω μία μπάντα στην οποία θα μπορούσα να στηριχθώ και που μέσα σε αυτήν θα μπορούσα να είμαι χαρούμενη. Γι’ αυτό αισθάνομαι τρομερά τυχερή με τους ανθρώπους που έχω κοντά μου. Είναι ένας και ένας όλοι τους όχι μόνο ως μουσικοί αλλά και ως άνθρωποι. Νιώθω σαν στο σπίτι μου όταν βρισκόμαστε. Και να φανταστείς ότι είμαστε μόλις ένα μήνα όλοι μαζί.

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις την μπάντα σου;

Κατ’ αρχήν έχουμε την Ευαγγελία Ξυνοπούλου στα κρουστά και τα φωνητικά. Να σημειώσω εδώ ότι η Ευαγγελία έχει κάνει τα δεύτερα φωνητικά για όλο τον δίσκο. Στη συνέχεια είναι ο Κωστής Καριτζής στο βιολί και το τρομπόνι. Επίσης ο ίδιος έγραψε βιολί και για τον δίσκο. Η Εύη Κουρτίδου παίζει ακουστική κιθάρα και κάνει επίσης τα φωνητικά. Ο Θοδωρής Ζευκιλής είναι στο μπάσο και ο Κώστας Χαλιώτης στα τύμπανα. Και τέλος στον ήχο έχουμε τον Λευτέρη Ξάνθη και το αναφέρω γιατί για εμάς ο ηχολήπτης είναι εξίσου σημαντικό μέλος της μπάντας.

Τελευταία οι μουσικοί που πρωταγωνιστούν στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή παρουσιάζονται με ψευδώνυμα ή συνήθως διατηρούν μόνο το μικρό τους όνομα. Εσύ παρόλο που γράφεις αγγλόφωνο στίχο επέλεξες να κρατήσεις το ονοματεπώνυμό σου παίρνοντας όλα τα ρίσκα…

Η αλήθεια είναι ότι εγώ ποτέ δεν το είδα σαν ρίσκο. Οι υπόλοιποι γύρω μου το έβλεπαν έτσι. Για εμένα το να βγω με το ονοματεπώνυμό μου είναι ό,τι πιο αυτονόητο υπάρχει. Ωστόσο, έχω την αντικειμενικότητα να παραδεχτώ ότι δεν είναι εύκολο να βάλεις σε ρομαντικό κλίμα έναν ακροατή όταν ακούει πριν από το τραγούδι το όνομα Φαφούτη. Πιστεύω όμως, ότι αν πραγματικά έχει να πει έστω και κάτι λίγο η μουσική μου, η πρώτη αμηχανία του επωνύμου θα κρατήσει μόνο για μια στιγμή.

Η εταιρεία σου ήταν σύμφωνη στη χρήση του συγκεκριμένου επωνύμου;

Καλά δεν τους ήρθε και ως δώρο. Ωστόσο εκτίμησα τρομερά το γεγονός ότι σεβάστηκαν απόλυτα την επιθυμία μου να κρατήσω το ονοματεπώνυμό μου και με στήριξαν σε αυτή μου την επιλογή.

Μία δουλειά σου που βγήκε πρόσφατα στον αέρα είναι το remake του Παραμυθά. Πως ήταν αυτή η συνεργασία;

Ο Παραμυθάς για εμένα ήταν μία συνεργασία που θα έχω για πάντα στην καρδιά μου. Με τον Νίκο και τον Κωνσταντίνο Πιλάβιο συνεργαστήκαμε μαγικά. Κάναμε μαζί 26 επεισόδια γεμάτα από την αρχή ως το τέλος από μουσικές και τραγούδια. Άφησα ελεύθερη όλη την παιδικότητά μου, το χιούμορ και την παιχνιδιάρικη διάθεση που έχω μέσα μου.

Ο Παραμυθάς – επ.2 “Το μαγικό γιλέκο μου” from παραμυθάς tv on Vimeo.

Ο χώρος της διαφήμισης είναι μάλλον απαιτητικός… Ισχύει ότι πολλές φορές ο μουσικός καλείται να «υπακούσει» στους κανόνες του εμπορίου και να βάλει την τέχνη του σε καλούπια;

Φυσικά και ο μουσικός καλείται να υπακούει στους κανόνες του εμπορίου και να φτιάξει τις μουσικές τους σύμφωνα με συγκεκριμένα briefs. Αυτό είναι το διασκεδαστικό της υπόθεσης όμως. Η διαφήμιση είναι για εμένα ένα παιχνίδι στο οποίο καλούμαι να κερδίσω τον τηλεθεατή σε 30 δευτερόλεπτα και να δοκιμαστώ γράφοντας μουσικές που δεν θα ήταν απαραίτητα οι πρώτες μου επιλογές. Είναι τρομερή άσκηση κάτι τέτοιο για έναν μουσικό.

Σου έχει ζητηθεί ποτέ να «μιμηθείς» ένα τραγούδι για κάποια διαφήμιση;

Το να σου πουν να μιμηθείς ένα κομμάτι είναι κάτι που το κάνουν καμιά φορά οι διαφημιστικές και κατά τη γνώμη μου δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικό. Ωστόσο, εξαρτάται από τον μουσικό το πως θα χειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Εγώ για παράδειγμα ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι απομιμήσεις δεν κάνω και μπορώ να αντιμετωπίσω τη μουσική που θέλουν να μιμηθώ μόνο ως ενδεικτική αναφορά γενικότερης αισθητικής και ύφους για να φτιάξω κάτι νέο από την αρχή.

Οι στίχοι σου γεμάτοι ρομαντισμό εξυμνούν τον έρωτα, τη φύση και τα όμορφα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν. Έχει θέση το ρομάντζο στους καιρούς που ζούμε ή τείνει να χαθεί;

Φυσικά και έχει θέση. Το να στολίζουμε την καθημερινότητά μας με ρομαντικές πινελιές είναι ότι πιο εύκολο. Άσε που είναι και τσάμπα. Πράγμα σημαντικό για τις εποχές που διανύουμε. Για παράδειγμα, τι πιο όμορφο από το να πας στη θάλασσα το βράδυ με την όποια παρέα και να διασκεδάσετε κάτω από τα αστέρια με μόνη μουσική τον ήχο των κυμάτων. Ή να πάρεις το καρό τραπεζομάντιλο και βρεθείς στην εξοχή για ένα ρομαντικό πικ νικ με τον καλό σου ή την καλή σου. Ξέρω ακούγεται ξεπερασμένο, αλλά αλήθεια πόσο όμορφα μπορεί να είναι κάποια τόσο απλά πράγματα!

Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι το εικαστικό μέρος του πρόμο σου είναι εξαιρετικό. Μιλάω για την αισθητική του δίσκου και των φωτογραφήσεών σου.

Πράγματι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό τον τομέα. Για την αισθητική του album υπεύθυνος είναι ο db, ο Δημήτρης Μπόρσης που ανέλαβε όλο το artwork και του οποίου θαύμαζα τις δουλειές πολύ πριν συνεργαστούμε. Ο επόμενος άνθρωπος του οποίου είμαι μεγάλη θαυμάστρια και νιώθω πολύ τυχερή που δουλεύουμε μαζί είναι ο φωτογράφος μου ο antonis. που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα των φωτογραφήσεων και στον γλυκό ρομαντισμό που οι ίδιες αποπνέουν.

Η παρουσία σου στα καλλιτεχνικά δρώμενα είναι επίσης έντονη μέσω της πλατφόρμας του bankit.gr και του φεστιβάλ ARTogether που τρέχεις παρέα με μία ομάδα νέων ανθρώπων. Πώς βλέπεις το μέλλον της συγκεκριμένη απόπειρας;

Το bankit.gr είναι μία διαδικτυακή καλλιτεχνική πολιτεία την οποία φτιάξαμε με πολύ αγάπη και προσωπικό χρόνο μαζί με τον Μάριο, την Ελευθερία, τον Γιάννη, τη Μπέτυ, τον Λευτέρη, την Κλαίρη και την Νάνσυ. Τη δημιουργήσαμε με σκοπό να φιλοξενεί δωρεάν τα έργα καλλιτεχνών προερχόμενους από 20 κατηγορίες τεχνών. Επιπλέον, οργανώνουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς και το ARTogether Festival, στο οποίο συναντιούνται όλες οι τέχνες μαζί και το οποίο πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά φέτος στο Μοναστηράκι με μεγάλη επιτυχία. Το μέλλον το βλέπουμε ζεστά, απλά χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη για να το κάνουμε όπως το ονειρευόμαστε.

Ποια είναι τα άμεσα πλάνα σου;

Την Τετάρτη στις 20 Οκτωβρίου στις 22:00 θα παίξουμε στο six d.o.g.s. στο Μοναστηράκι (Αβραμιώτου 6-8), ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία συναυλία στην Πάτρα όπου ζει και αναπνέει η Inner Ear Records. Υπάρχουν σχέδια και προτάσεις και για άλλα πραγματάκια αλλά δεν έχουμε κλείσει ημερομηνίες ακόμη. Τέλος να πω ότι ετοιμάζουμε και μία μουσική παράσταση για το πρόμο του δίσκου.