Τη μεγαλύτερη εικονική χορωδία, υπό το όνομα Virtual Choir 2.0, δημιούργησε ο συνθέτης και μαέστρος Έρικ Γουίτακρ. Αποτελείται από 2.052 άτομα από 58 χώρες (τρία μάλιστα προέρχονται από την Ελλάδα), τα οποία τραγουδάνε ατομικά, αλλά έχουν συνενωθεί όλοι μαζί σε ένα βίντεο.

Ads

Ο Γουίτακρ κάλεσε πέρυσι κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει μια προσωπική ηχογράφηση της χορωδιακής σύνθεσής του «Ύπνος» και να την «ανεβάσει» στο YouTube, με καταληκτική ημερομηνία τις 10 Ιανουαρίου 2011. Συνολικά 2.051 «χορωδοί» δημιούργησαν ο καθένας τη δική του ηχογράφηση του «Ύπνου», άλλος στο ρόλο του τενόρου, άλλος του μπάσου, της σοπράνο κοκ.

Οι συμμετέχοντες ήταν από οκτώ – εννέα ετών έως και μεγαλύτεροι των 70. Οι περισσότεροι έκαναν την ηχογράφηση σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους, με συνέπεια η φωνή τους να συνοδεύεται από άλλους ήχους, όπως σκυλιά που γαυγίζουν, γονείς που βάζουν τις φωνές κλπ. Όπως είπε ο Γουίτακρ, σε πρώτη φάση οι συνδυασμένες φωνές τους ακούγονταν «σαν μια παρέα πιωμένων ζόμπι!», όμως, στη συνέχεια και μετά από την κατάλληλη ηχητική επεξεργασία, προέκυψε τελικά ένας μάλλον ευγενισμένος ήχος, όπως μπορεί κανείς να ακούσει στο τελικό βίντεο. Η χορωδία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και ο δημιουργός της που είχε την πρωτότυπη ιδέα, φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Φανατικοί της χορωδίας όλου του κόσμου Ενωθείτε!».

Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο του 2010, μια ανάλογη αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας διαδικτυακή χορωδία, η Virtual Choir 1.0, η οποία είχε βασιστεί στη συμβολή 185 εθελοντών που τραγουδούσαν το «Lux Arumque» του Γουίτακρ και το σχετικό βίντεο στο YouTube έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 2 εκατ. φορές. O Γουίτακρ δέχεται ήδη εισηγήσεις για μια τρίτη ακόμα μεγαλύτερη χορωδία.

Ads