Απλήρωτα παραμένουν εδώ και 8 μήνες τα μέλη της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ορχήστρας που ίδρυσε ο ίδιος ο Μάνος Χατζηδάκης το 1989. Ως αποτέλεσμα, η Ορχήστρα αντιμετωπίζει πλέον τεράστιες δυσχέρειες και σταδιακά πλησιάζει το τέλος των δραστηριοτήτων της. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ads

Αναλυτικότερα, η επίκαιρη ερώτηση των δύο βουλευτών αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο Μάνος Χατζιδάκις το Νοέμβριο του1989 ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Επιθυμία του ήταν η ορχήστρα να έχει έντονη παρουσία στο πεδίο της ελληνικής δημιουργίας, πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί, καθώς έργα περίπου 100 Ελλήνων συνθετών εν ζωή ή μη, έχουν αποτελέσει ρεπερτόριο της συγκεκριμένης ορχήστρας.

Το 2010 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπληρώνει είκοσι ένα χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες χαρακτηριστικών και πρωτότυπων έργων, ακόμη και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Με πλήρες συμφωνικό σχήμα αποτελούμενο από 85 μέλη, η ορχήστρα δίνει τακτικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται κάθε χρόνο στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, αλλά και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο κινηματοθέατρο Τριανόν, και στο Μουσείο Μπενάκη.

Η δραστηριότητα της ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια,
ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο τον σημαντικό Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» για διευθυντές ορχήστρας και συνθέτες, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που αποτελεί πόλο έλξης για νέους μαέστρους και συνθέτες διεθνώς.

Σήμερα η Ορχήστρα των Χρωμάτων μετά από 21 χρόνια ζωής δείχνει να «πνέει τα λοίσθια», καθώς τα μέλη της συμπληρώνουν ήδη 8 μήνες απλήρωτα, από δε τον Ιούλιο του 2010 παραμένει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος παραιτήθηκε. Οι συνεχείς καθυστερήσεις των επιχορηγήσεων αλλά και περικοπές των παγίων εξόδων της ορχήστρας, έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη διακοπή πληρωμών των μελών της , την τεράστια δυσχέρεια και σταδιακά το τέλος των δραστηριοτήτων της.

Μεταφέροντας τη δήλωση του προέδρου της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία «Δημήτρης Μητρόπουλος», Claus Peter Flor, «Σ΄ αυτό τον χώρο στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη αισθάνομαι για μια ακόμα φορά την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Διότι τι θα ήταν η Ρώμη, αν δεν προϋπήρχε η Αθήνα. Τι θα ήταν η Ευρώπη, η Αμερική η Ασία, αν δεν προϋπήρχε η Ελλάδα… Πείτε στην κυβέρνησή σας ότι πρέπει να σώσει τον πολιτισμό… Ό,τι δίνετε στην Ορχήστρα των Χρωμάτων τα παίρνετε δέκα φορές πίσω!», ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη της Ορχήστρας των Χρωμάτων για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη συνέχιση του έργου της σύμφωνα με την επιθυμία του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι;
Αν ναι, με ποιο τρόπο σκοπεύει η πολιτεία, να διασφαλίσει την επιβίωσή της και την απρόσκοπτη λειτουργία της;
Τι προτίθεται να κάνει άμεσα, ώστε να λυθεί έγκαιρα το χρονίζον πρόβλημα των πληρωμών των μελών της, αλλά και της πλήρωσης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της;»