Ο αφρικανικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Τζον Ουΐλιαμ, που τραγούδησε στην ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο» το «τραγούδι της Λάρα», πέθανε σε ηλικία 88 ετών το Σάββατο στην Αντίμπ στη νοτιοανατολική Γαλλία, δήλωσε χθες Κυριακή η κόρη του καλλιτέχνη, Μάγια.

Ads

Το 1952, ο Ουΐλιαμ κέρδισε το Βραβείο της Ντοβίλ γιά την ερμηνεία του στο τραγούδι «Είμαι ένας Νέγρος» . Όμως, καταξιώθηκε με το τραγούδι -με τη δική του ζεστή και βαρειά φωνή-, «Αν κι εσύ μ εγκαταλείψεις», στην εξ ίσου γνωστή ταινία «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» . Φωνητικά, ο ίδιος συμμετείχε και στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές «Η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» (για τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία) και «η Μεγάλη Απόδραση»(η αφήγηση μιας ομαδικής απόδρασης, από ένα στρατόπεδο αιχμάλωτων πιλότων και σμηναγών στη ναζιστική Γερμανία).

Το πραγματικό όνομά του ήταν Ερνέστος Αρμάντ Χις. Γεννήθηκε στην Ακτή του Ελεφαντοστού, από γηγενή μάνα και Αλσατό πατέρα. Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έκανε αιχμάλωτος ο ίδιος στο ναζιστικό στρατόπεδο στο Νόϊνγκαμ, όπου οδηγήθηκε ως ένοχος τέλεσης σαμποτάζ.

Εκεί, πρωτοτραγούδησε δημόσια κι όλοι οι συγκρατούμενοί του τού προέβλεψαν, τότε, μία λαμπρή σταδιοδρομία στο καλλιτεχνικό τραγούδι, που μεταπολεμικά ξεκίνησε, πράγματι, εμφανιζόμενος σε πολλά γνωστά παρισινά καμπαρέ.

Ads

Το 2005, τού απονεμήθηκε στο Παρίσι το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.