Ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Κώστας Γανωτής μιλάει για την εκποίηση αξιών, ήθους, αξιοπιστίας, ανθρωπιάς και συνειδήσεων, στην εποχή μας. Μελοποιεί τους ποιητές Κωνσταντίνο Καβάβη και Κική Δημουλά, εκφράζοντας την επιθυμία να επικοινωνήσει με τον κόσμο, ανοιχτά, στους δρόμους.

Ads

Ο δίσκος ονομάστηκε «ΕκΠΟΙΗΣΗ», γιατί καταγράφει και εκφράζει την εκποίηση της αξιοπρέπειας του καθημερινού ανθρώπου, γιατί αποκρίνεται δημιουργικά και εμπνευσμένα στην ασφυξία των ημερών μας. «ΕκΠΟΙΗΣΗ 1», γιατί κατά πως φαίνεται θα έρθει και η 2η και η 3η… όπως ακριβώς λέμε «επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Με αυτόν τον δίσκο προσπαθεί, σημειώνει, να εκφράσει την αγωνία του για όλα αυτά που βλέπει γύρω του «με μια διάθεση συμφιλίωσης, βγαίνοντας και ο ίδιος από τη βόλεψη μιας προσωπικής ευμάρειας».

«Προσπαθώ να συνθέσω κομμάτια που η βόλεψη της ευμάρειας τα τελευταία χρόνια μου τα διέλυσε. Προσπαθώ να τα μαζέψω».

Ads

«Δεν ξέρω αν οι ποιητές δίνουν απαντήσεις. Αυτά που νιώθω εγώ είναι ότι δίνουν μεγάλα ερωτηματικά που ο καθένας από μόνος του καλείται να σταθμιστεί απέναντι σε αυτά, και να δώσει την απάντηση αν μπορεί μόνος του ή με την «οδηγία προς ναυτιλωμένους» από τους ποιητές. Δεν ξέρω αν λύνουν, αλλά προβληματίζουν δημιουργικά».

Στη σύντομη αυτή συνέντευξη ο δημιουργός μιλάει για τη μουσική και λογοτεχνική του πορεία, για μια διαφορετική εταιρία παραγωγής που είναι απότοκη της «εκποίησης των πάντων», μιας ολικής χρεοκοπίας των εταιριών που αποτυγχάνουν να εξυπηρετήσουν προσωπικές ανάγκες καλλιτεχνών. Τέλος, για την επιθυμία του να τραγουδήσει και πάλι ανοιχτά στους δρόμους.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έρθουμε σε άμεση επαφή μεταξύ μας. Παρεμβαίνουν τα κανάλια – τα κάθε μορφής κανάλια – και χαλάνε το τοπίο ή διαστρεβλώνουν το τοπίο. Όχι. Χάσαμε τη σχέση μας. Καιρός να κοιταχτούμε πια στα μάτια… να χνωτιαστούμε».