Διχασμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Από τη μια πλευρά, η επίσημη θέση του κόμματος είναι ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής αν παρουσιαστούν νέα στοιχεία και, από την άλλη, οι βουλευτές που θεωρούν ότι η νέα ηγεσία δεν πρέπει να αποκηρύξει την διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της βουλευτού κας Βόζενμπεργκ, τομεάρχισσας Παιδείας, η οποία αρνείται την επίσημη θέση του κόμματος περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα απέραντο παραδικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλος, κατόπιν εντολής του προέδρου του κόμματος κ. Σαμαρά, διευκρίνισε πολύ προσεκτικά ότι η ΝΔ θα συναινέσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι μόνον αν προκύψουν νέα στοιχεία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένει ότι για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει ήδη συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή η οποία έχει εκδώσει πόρισμα που έγινε δεκτό από την τότε πλειοψηφία της Βουλής. Πολλοί είναι ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ που ζητούν να υπάρξει γραμμή για «ψήφο κατά συνείδηση» στο θέμα της εξεταστικής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε όμως και για «διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία των Εξεταστικών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κραυγαλέα αδυναμία της κυβέρνησής τους να κυβερνήσει και να παράξει ουσιαστικό έργο».

Ads

Απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ «σπεύδει να προκαταλάβει τους βουλευτές της και να απορρίψει ουσιαστικά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου». «Δύο τινά συμβαίνουν: ή δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει διαφάνεια, ή κάτι έχει να κρύψει» πρόσθεσε.

Η νέα ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να διατηρήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία αφού αν αρνηθεί την Εξεταστική θα κατηγορηθεί για ταύτιση με το «αμαρτωλό παρελθόν» της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ αν συμφωνήσει είναι πιθανόν πως θα κατηγορηθεί ότι στρέφεται κατά της προηγούμενης ηγεσίας.

Ταύτιση με το ΛαΟΣ

Η πρόταση της κυβέρνησης για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες έπειτα από πενταετή παραμονή στη χώρα, προκάλεσε προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντιπροτείνει η ιθαγένεια να παραχωρείται δεκαετή παραμονή. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ (όπως η κ. Βόζεμπεργκ) ουσιαστικά συμφωνούν με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο οποίος απορρίπτει τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και μιλάει για αλλοίωση πληθυσμού, δια στόματος του βουλευτή του κόμματος κ. Βορίδη.

Ο δε πρόεδρος του ΛαΟΣ κ. Καρατζαφέρης έδωσε οδηγίες για πανελλήνια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα σχετικά με τον νόμο περί παροχής δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες.

Επιπλέον, άλλοι βουλευτές της ΝΔ (όπως, π.χ., ο γενικός γραμματέας της ΚΟ κ. Ι. Τραγάκης ) επιλέγουν και αυτοί την ταύτιση με τον ΛΑΟΣ, κυρίως με την πολιτικά αφοριστική γραμμή του για τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η Ρηγίλλης αποφάσισε να τοποθετηθεί επισήμως για το ζήτημα πριν ξεφύγει από τον έλεγχο μετά την παρέμβαση του κ. Τραγάκη, και αποφάσισε να θέσει και αυτή στο στόχαστρο την κ. Δραγώνα.

Με στόχο να μην εμφανιστούν ότι ακολουθούν τον ΛΑΟΣ, οι επιτελείς της Ρηγίλλης αποφεύγουν να θέσουν ζήτημα απομάκρυνσης της ειδικής γραμματέως, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά μέμφονται το ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτησή της στο υπουργείο Παιδείας. «Το ΠΑΣΟΚ επωμίζεται τις ευθύνες του για τους διορισμούς και τις επιλογές που κάνει», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, η οποία εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποιεί την κ. Δραγώνα και συνηγορεί, ουσιαστικά, στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο ΛΑΟΣ. «Πολύ γρήγορα και με σαφή τρόπο ο εκπρόσωπος της ΝΔ ταύτισε το κόμμα του με τον κ. Καρατζαφέρη και με τις πλέον ακροδεξιές φωνές», ανέφερε η υπουργός.