Μεγάλη είναι η αποχή και στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων δεν προσήλθε στην κάλπη, με τα ποσοστά της πραγματικής αποχής να εμφανίζονται αυξημένα κατά 10-11% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Ads

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η πραγματική αποχή αναμένεται να φτάσει το 38-40%, καθώς το πραγματικό εκλογικό σώμα υπολογίζει ότι είναι 8.200.000 περίπου. Τα αποτελέσματα που δίνουν τα ΜΜΕ (55%) είναι υπολογισμένα με βάση τους εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια, τα οποία όμως δεν είναι καθαρισμένα και περιλαμβάνουν ακόμα και τον ανήλικο πληθυσμό.

Έτσι, όπως επισημαίνει ο Χ. Βερναρδάκης, «αν την προηγούμενη Κυριακή η πραγματική αποχή υπολογίζεται ότι έφτασε στο 27% του εκλογικού σώματος σήμερα πρέπει να υπερβαίνει το 37%, ποσοστό πρωτοφανές για την ελληνική εκλογική ιστορία».

Νέα αύξηση των λευκών / ακύρων καταγράφεται επίσης στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ενδεικτικά, στο Δήμο της Αθήνας το λευκό / άκυρο ξεπερνούν το 11%, στην περιφέρεια Αττικής φτάνουν στο 16%, στο Δήμο Θεσσαλονίκης στο 8,5%.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων πάντως, στις περιφερειακές εκλογές με καταμετρημένο το 65%, η συμμετοχή ανέρχεται σε 45,66% και τα άκυρα και λευκά έφτασαν το 10,84%, έναντι της πρώτης Κυριακής, οπότε η συμμετοχή είχε φτάσει το ποσοστό 60,99% και τα λευκά και άκυρα το 9,10 %.

Ενδεικτικά, μέχρι το μεσημέρι, σε Φθιώτιδα και Εύβοια, η αποχή ξεπερνούσε το 50% των εγγεγραμμένων, γεγονός που οδήγησε τους δύο μονομάχους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να απευθύνουν έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή. Χαμηλή ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων και στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15:30 μετά το μεσημέρι, σε πολλά εκλογικά τμήματα του διευρυμένου δήμου Πατρέων είχε ψηφίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 40% των εγγεγραμμένων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε απευθύνει μήνυμα κατά της αποχής λέγοντας ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα κατακτήθηκε «με σκληρούς αγώνες και με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και να μιλάς για αγώνες».

Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό αποχής, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος είπε μεταξύ άλλων «είναι σημαντικό να δούμε τις κατηγορίες, οι οποίες είναι πρώτον 18-34 και 35-44 και δεύτερον ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, ένα πολύπλοκο κοινό. Πρέπει να βάλουμε ξανά στο τραπέζι τον πολίτη, γιατί δεν τον έχουμε και αναρωτιόμαστε τι θέλει να πει ο ποιητής».