Ads

Περίπου 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί Εβραίοι, μετείχαν σήμερα στην 22η Πορεία των Ζωντανών στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Η πορεία διεξάγεται ετησίως στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν μια σημαντική αντιπροσωπεία του ισραηλινού στρατού με επικεφαλής τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ και τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρον Λάουντερ.

Ads

Στην πορεία μετείχαν επίσης περίπου πεντακόσιοι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

«Ήρθα εδώ επειδή πιστεύω ότι ο θάνατος των παππούδων μου δεν ήταν μάταιος», δήλωσε ο 16χρονος Νταβίντ Ολιντόλτ από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την 45χρονη Μίριαμ Ουάιτ, η οποία βρισκόταν εκεί επικεφαλής περίπου 160 νέων από το Λος Άντζελες, «είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε εδώ και να δούμε, να βρεθούμε με τους επιζήσαντες. Είναι σημαντικό να μάθουμε στους νέους τι συνέβη στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως κάθε χρόνο οι μετέχοντες στην πορεία πέρασαν την πύλη του ναζιστικού αυτού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην νότια Πολωνία με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει).

Στη συνέχεια διέσχισαν πεζοί τον δρόμο ανάμεσα στο Άουσβιτς, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο τμήμα του στρατοπέδου, και στο Μπίρκεναου, κύριο τόπο εξόντωσης των Εβραίων, μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.

Στο πλευρό των νεαρών εβραίων οι οποίοι ήρθαν για να μετάσχουν στην πορεία από το Ισραήλ, την Αυστραλία και την Βραζιλία, συμμετείχαν περίπου 2.000 νεαροί Πολωνοί.

Από το 1940 ως το 1945 περίπου 1,1 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητα τους Εβραίοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Εκεί έχασαν επίσης την ζωή τους περίπου 85.000 Πολωνοί, οι οποίοι δεν ήταν Εβραίοι, 20.000 Αθίγγανοι, 15.000 Σοβιετικοί και 12.000 υπήκοοι άλλων χωρών.