Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν αρχίσει την αποστολή όπλων προς τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, εν γνώσει των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους και στελέχη της λιβυκής εξέγερσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αποστολές συνίστανται κυρίως σε αυτόματα όπλα και πυρομαχικά.

Ads

Οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης χάνουν συνέχεια έδαφος τις τελευταίες ημέρες απέναντι στις δυνάμεις του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι αποστολές όπλων μέσω των λιβυο-αιγυπτιακών συνόρων ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες και συνεχίζονται. «Δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική πολιτική ή παραδοχή ότι συμβαίνει…αλλά είναι κάτι που βρίσκεται εις γνώσιν μας» .

Δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για τις αποστολές όπλων. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Αιγύπτου και χορηγός στρατιωτικής βοήθειας προς τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Γνωρίζουμε ότι το αιγυπτιακό στρατιωτικό συμβούλιο μάς βοηθά, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν φανερά», δήλωσε από το Κάιρο ο Λίβυος επιχειρηματίας Χάνι Σουφλάκις, ο οποίος χρησίμευσε ως σύνδεσμος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της αιγυπτιακής κυβέρνησης όταν άρχισε η λιβυκή εξέγερση.

«Στέλνονται όπλα. Οι Αμερικανοί έδωσαν το πράσινο φως στους Αιγύπτιους για να βοηθήσουν. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν απευθείας, αλλά οι Αιγύπτιοι δεν θα το έκαναν, εάν δεν είχαν το πράσινο φως (της Ουάσινγκτον)», δήλωσε ο Λίβυος επιχειρηματίας.

Ads

Εκπρόσωπος της ηγεσίας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να φθάνουν όπλα, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει την προέλευσή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.