Ο καρδινάλιος Seán Brady, δεξιά, και ο Ιρλανδός επίσκοπος Joseph Duffy απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βατικανό.

Ads

Η έντονη αντίδραση του Βατικανού κατά των ερευνών για το σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Ιρλανδούς καθολικούς ιερείς, οι αμερικανικές πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση και δικαιοσύνη για την μη ανακίνηση ερευνών σχετικά με την απαγωγή γερμανών πολιτών από τη CIA και οι απόψεις της ισπανικής κυβέρνησης για τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα θέματα στα οποία πέφτει φως μέσα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει σήμερα το Wikileaks και οι διεθνείς εφημερίδες που συνεργάζονται μαζί του.

Το Βατικανό αρνήθηκε να επιτρέψει στους αξιωματούχους του να καταθέσουν ενώπιον της ιρλανδικής επιτροπής που διερευνούσε τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και μάλιστα εξοργίστηκε όταν αυτοί κλήθηκαν από τη Ρώμη, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Wikileaks.

Οι αιτήσεις παροχής πληροφοριών της Επιτροπής Murphy, το 2009, για τις υποθέσεις σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από κληρικούς «προσέβαλε πολλούς στο Βατικανό», οι οποίοι θεώρησαν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση «απέτυχε να σεβαστεί και να προστατεύσει την κυριαρχία του Βατικανού κατά τη διάρκεια των ερευνών», αναφέρει ένα τηλεγράφημα.

Ads

Παρά την έλλειψη συνεργασίας του Βατικανό, η Επιτροπή πέτυχε να βρει αποδείξεις για πολλούς από τους ισχυρισμούς των θυμάτων και συμπέρανε ότι ορισμένοι επίσκοποι είχαν επιχειρήσει να καλύψουν τις υποθέσεις κακοποίησης, θέτοντας το συμφέρον της Καθολικής εκκλησίας πάνω από εκείνο των θυμάτων. Στην έκθεση της Επιτροπής εντοπίζονται 320 άνθρωποι οι οποίοι κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ των ετών 1975 και 2004 στην Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου.

Ένα τηλεγράφημα, με τίτλο «Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης αναταράσσει τις σχέσεις Ιρλανδίας και Βατικανού, συγκλονίζει την ιρλανδική εκκλησία, και δημιουργεί προκλήσεις για την Αγία Έδρα», ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι του Βατικανού επίσης πίστευαν ότι Ιρλανδοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόταν πολιτικά την κατάσταση με το να καλεί δημοσίως την κυβέρνηση να απαιτήσει μια απάντηση από το Βατικανό. Τελικά, ο υπουργός του κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος Tarcisio Bertone (ισοδύναμο με πρωθυπουργό), έγραψε στην ιρλανδική πρεσβεία, διατάσσοντας οποιαδήποτε αιτήματα που σχετίζονται με την έρευνα να φθάνουν μέσω της διπλωματικής οδού.

Στο τηλεγράφημα, ο Noel Fahey, Ιρλανδός πρέσβης στην Αγία Έδρα, είπε στην διπλωμάτη των ΗΠΑ Julieta Valls Noyes ότι το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης των ιρλανδών κληρικών ήταν η πιο δύσκολη κρίση της οποίας είχε ποτέ τη διαχείριση. Η ιρλανδική κυβέρνηση ήθελε «να θεωρηθεί ως συνεργάσιμη με την έρευνα», διότι εμπλεκόταν και το δικό της Υπουργείο Παιδείας, αλλά οι πολιτικοί ήταν απρόθυμοι στο να πιέσουν τους αξιωματούχους του Βατικανού να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών της επιτροπής.

Σύμφωνα με την βοηθό του Fahey, Helena Keleher, η κυβέρνηση υποχώρησε στην πίεση του Βατικανού και τους έδωσε ασυλία από την κατάθεση. Οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι «δεν αναμένεται από τους ξένους πρεσβευτές να εμφανιστούν ενώπιον των εθνικών επιτροπών», αλλά η άποψη της Keleher ήταν ότι με το να αγνοήσει τα αιτήματα της Επιτροπής ο κλήρος είχε κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Michael Martin, «αναγκάστηκε να καλέσει τον παπικό εκπρόσωπο» για να συζητήσουν την κατάσταση. Ο πρέσβης ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια προς την εκκλησία στη Ρώμη, παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ιρλανδία, κυρίως λόγω της θεσμοθετημένης συγκάλυψης των κακοποιήσεων από την ιεραρχία της Καθολική εκκλησία.

Τέλος, το Βατικανό αλλάζει τακτική και στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο πρέσβης δήλωσε ότι ο Πάπας είχε μια συνάντηση με ανώτερους κληρικούς της Ιρλανδίας. Ο Ιρλανδός καρδινάλιος Seán Brady και ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Diarmuid Martin, πήγαν στη Ρώμη και συναντήθηκαν με τον Ποντίφικα, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Bertone και τέσσερις άλλους καρδιναλίους. Στο τέλος της συνάντησης, το Βατικανό εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι ο Πάπας συμμερίζεται την «οργή, την προδοσία και τη ντροπή» των Καθολικών της Ιρλανδίας, ότι ο Πάπας προσευχόταν για τα θύματα και ότι η εκκλησία θα λάβει μέτρα για την πρόληψη υποτροπών».

Στις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Βενέδικτος απηύθυνε επιστολή επιπλήττοντας τους Ιρλανδούς επισκόπους για τον προηγούμενο χειρισμό τους στην κρίση. «Διαπράχθηκαν βαριά σφάλματα και τις αποτυχίες της ηγεσίας. Όλα αυτά υπονομεύουν σοβαρά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά σας». Επίσης, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα: «Έχετε υποφέρει φοβερά και λυπάμαι πραγματικά. Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει την αδικία που υποφέρατε. Η εμπιστοσύνη σας προδόθηκε και παραβιάστηκε η αξιοπρέπεια σας. Είναι κατανοητό το να δυσκολευτείτε να συγχωρήσετε ή να συμφιλιωθείτε με την Εκκλησία. Στο όνομά της, εκφράζω ανοιχτά την ντροπή και την μετάνοια που όλοι μας νιώθουμε».

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο πρέσβης εκτιμά ότι αναμένεται η κρίση στην ιρλανδική καθολική εκκλησία να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα, δεδομένου ότι η Επιτροπή Murphy ασχολήθηκε μόνον με τις καταγγελίες από την Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου. Ιρλανδία και Βατικανό φέρονται να πιστεύουν ότι περαιτέρω έρευνες σε άλλες Αρχιεπισκοπές θα είχε ως αποτέλεσμα «αξιωματούχοι και στα δύο κράτη να θρηνήσουν, από επιπλέον οδυνηρές αποκαλύψεις».

Ένα άλλο έγγραφο, από τον Φεβρουάριο του 2009, σχολιάζει το «τεχνοφοβικό» Βατικανό και αναφέρει ότι για τις «γκάφες» του Πάπα Βενέδικτου ευθύνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνιακές δομές του Βατικανού που είναι αποτέλεσμα της τεχνοφοβίας των καρδινάλιων και της άγνοιας τους για της επικοινωνίες του 21ου αιώνα. «Μόνο ένας κορυφαίος σύμβουλος του Πάπα έχει Blackberry και μερικοί άλλοι έχουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» αναφέρεται. Το έγγραφο χαρακτηρίζει ακόμη τον κύκλο των συμβούλων του Πάπα γέρους «ιταλο- κεντρικούς» άνδρες που δε νιώθουν άνετα με την τεχνολογία των πληροφοριών.

Οι Γερμανοί υποκύπτουν σε πιέσεις των ΗΠΑ σε υπόθεση πρακτόρων της CIA

Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα παρέχουν νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του Khaled el-Masri, ενός γερμανού υπηκόου ο οποίος απήχθη από τη CIA το 2003. Οι εκθέσεις επιβεβαιώνουν πόση πίεση άσκησαν οι ΗΠΑ στη Γερμανία για να μην συνεχίσει τη δίωξη 13 πρακτόρων της για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Αποκαλύπτουν επίσης πόσο συνεργάσιμοι και πόση ανταπόκριση έδειξαν οι Γερμανοί υπό το πρίσμα των αμερικανικών ανησυχιών.

Στην περίπτωση του Khaled el-Masri, του γεννημένου στο Λιβάνο Γερμανού πολίτη που απήχθη από τη CIA, το γραφείο του εισαγγελέα του Μονάχου, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, συνεργάστηκαν γενναιόδωρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες αποκαλύψεις για αμερικανικογερμανικές μυστικές συνομιλίες για πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, το 2007, προέρχονται από ανέκδοτα μέχρι σήμερα διπλωματικά τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Προηγουμένως, το μόνο γνωστό ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει πίεση στο Βερολίνο για την υπόθεση.

Ο τότε αναπληρωτής Πρέσβης των Η.Π.Α. στη Γερμανία, John M. Koenig είχε επισκεφθεί τη Γερμανική Καγκελαρία, το επίσημο γραφείο της κας Μέρκελ και κατά διάρκεια της συνομιλίας, ο Koenig ζήτησε από τους Γερμανούς να «ζυγίσουν προσεκτικά σε κάθε βήμα τις συνέπειες για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ» σχετικά με τις έρευνες για την οργανωμένη από τη CIA απαγωγή. Σε άλλο τηλεγράφημα, οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι το Βερολίνο ενημερώθηκε για τις «αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας» σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι λεπτομέριες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το WikiLeaks και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δείχνουν ότι η Γερμανία έδειξε κάποια διπλοπροσωπία στην υπόθεση του el-Masri. Δημοσίως, η Γερμανική Κυβέρνηση συνέχιζε να ζητεί τη διεξαγωγή ερευνών. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση της Αγγέλα Μέρκελ ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είχαν αγγίξει το καυτό θέμα των παράνομων απαγωγών της CIA, εάν δεν είχε τους ασκηθεί πίεση από τα μέσα ενημέρωσης. Πίσω από κλειστές πόρτες, Γερμανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι ο El-Masri ήταν προφανώς απλώς το ατυχές θύμα λανθασμένης ταυτότητας εξαιτίας του ονόματός του. Αλλά κανένας δεν ήθελε να διεξαχθούν έρευνες για τη CIA, οι οποίες σίγουρα θα προκαλούσαν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις ήδη ταλαιπωρημένες σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ο Chávez είναι «ένα τέρας, αλλά δεν ηλίθιος»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που απέστειλε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σημερινή υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Trinidad Jiménez, τότε υφυπουργός για τη Λατινική Αμερική, ήταν από τους πλέον φλύαρους διπλωμάτες. Το Νοέμβριο του 2007 περιγράφει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Hugo Chávez, ως «κλόουν», υπενθυμίζοντας το περιστατικό στο οποίο ο βασιλιάς της Ισπανίας του απήυθυνε το γνωστό «Γιατί δεν το βουλώνεις;». Δεν είναι αυτή η μόνη ύβρη της Jiménez κατά του Chávez. Αλλο έγγραφο από την πρεσβεία των ΗΠΑ, την φέρει να λέει ότι ο Chávez είναι «από άλλο κόσμο», και σε μια τρίτη περίπτωση η Jiménez δήλωσε πως ο Chávez είναι «ένα τέρας, αλλά δεν ηλίθιος».

Η συγκεκριμένη υπουργός δεν είναι ο μόνος που μιλούσε άσχημα κατά του Chávez. Όπως αναφέρει τον Ιούνιο του 2006 ο Rafael Dezcallar, τότε γενικός διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Chávez ήταν ο ίδιος ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του. Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Dezcallar είπε ότι κανείς δεν δίνει προσοχή στη ρητορική του Chávez, αλλά «δεν έχει το στομάχι για να είναι δικτάτορας». Ο Rafael Estrella, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Σοσιαλιστών στο Κογκρέσο, αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν ένας λαϊκιστής δημοκράτης, αλλά εάν σημειωνόταν πτώση των τιμών του πετρελαίου τότε θα μπορούσε να γίνει ένας «απολυταρχικός λαϊκιστής».

Τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραχόι και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Moratinos συμφώνησαν: η Βενεζουέλα είναι μια «καταστροφή».Και οι τρεις είπαν αυτό το πράγμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, σύμφωνα με διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Παρόλο που έτρεφαν λίγη εκτίμηση για ‘κείνον, ο Τσάβες επισκέφθηκε την Ισπανία δύο φορές. Την πρώτη, το 2005, είχε προσκληθεί μετά από μια μεγάλη επιμονή εκ μέρους του, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην πρεσβεία των ΗΠΑ πολλές ισπανικές πηγές. Τη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο του 2009, «αυτοπροσκλήθηκε» άμεσα, λένε τα διπλωματικά έγγραφα που αποδίδουν το απόσπασμα στον Javier Triana, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή των Υποθέσεων των Άνδεων.

Εκείνοι που εμφανίζονται καλύτερα μέσα από τις δηλώσεις των Ισπανών ανώτερων διπλωματών είναι οι πρόεδροι του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, και της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, ο οποίος σύμφωνα την Trinidad Jiménez θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο των φυσικών ηγετών της περιοχής. Η Jiménez αναδεικνύεται σε «μεγάλη θαυμάστρια» του Καλντερόν, «του καλύτερου της τρέχουσας ομάδας νέων ηγετών της Λατινικής Αμερικής», ενώ ο Lula έκανε τα πράγματα καλά, είπε η Jiménez το 2007.

Οι Κίρσνερ δεν παίρνουν και τόσους επαίνους. Σύμφωνα με την Trinidad Jiménez, μέρος του προβλήματος ήταν η υπερβολική εξάρτηση της Κριστίνα Φερνάντες από τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε πει πιο ωμά: αν και περιμέναμε μια πιο εκλεπτυσμένη εξωτερική πολιτική, στο τέλος φαίνεται να είναι «μια μαριονέτα του συζύγου της», είπε το Μάιο του 2008, σύμφωνα με τα έγγραφα της πρεσβείας.

Διαδηλώσεις υποστήριξης στον Julian Assange και το WikiLeaks

Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις υπέρ του συνιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Βρετανία, μέχρι την Τρίτη οπότε και θα λάβει χώρα η νέα ακρόαση της υπόθεσής του. Για σήμερα Σάββατο αναμένονται διαδηλώσεις σε περισσότερες από 15 μεγάλες πόλεις του κόσμου: Λονδίνο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Κορούνια, Λίμα, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Σαραγόσα, Αμβούργο, Λισσαβόνα, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Σεβίλλη, Βαλένθια, πόλη του Μεξικό.

Παράλληλα, αυξάνονται σταθερά οι ιστότοποι οργανισμών και ακόμα και κυβερνήσεων που προσφέρουν διαδικτυακή στήριξη στο Wikileaks. Μετά την Αντιπροεδρεία της Βολιβίας, και η επιφανής γαλλική εφημερίδα Liberation φιλοξενεί mirror site του WikiLeaks.

Όσο για τον Julian Assange, σύμφωνα με τη συνήγορό του Jennifer Robinson, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι έτοιμη να ασκήσει κατηγορίες εναντίον του βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Είπε ότι η νομική ομάδα είχε ακούσει από «διάφορους αμερικανούς δικηγόρους φήμες ότι προετοιμάζεται ή είναι ήδη έτοιμο, αλλά δεν γνωρίζουμε». Η κ. Robinson είπε στο ABC News ότι «η θέση μας βεβαίως είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι (ο νόμος περί κατασκοπείας) ισχύει για τον κ. Assange και ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτός χρίζει δικαιώματος προστασίας της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος, ως εκδότης του Wikileaks και οποιαδήποτε δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας θα είναι – κατά τη γνώμη μου – αντισυνταγματική, ενώ θέτει σε κίνδυνο όλες τις οργανώσεις μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ».

Οι φήμες σχετικά με την πιθανότητα να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Julian Assange κυκλοφορούν έντονα τελευταία. Σύμφωνα με το Christian Science Monitor, ο Stephen Vladeck, ειδικός στην εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια στο American University, είπε ότι μια επιτροπή θα μπορούσε να έχει ήδη εξετάσει την υπόθεση. «Εμείς δεν θα μάθουμε τι κάνουν μέχρι το όλο θέμα να καταλήξει», είπε. Το Monitor ανέφερε, επίσης, ότι ο νομικός ειδικός του CNN Jeffrey Toobin, είπε πως «εγώ δεν εκπλαγόμουν καθόλου εάν μάθαινα πως ήδη υπάρχει ένα σφραγισμένο ένταλμα σύλληψης».