Το Wikileaks αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ στο οποίο ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στη Βενεζουέλα William Brownfield περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να διεισδύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, που πέθανε από καρκίνο στις αρχές Μαρτίου.

Ads

 
Το έγγραφο, σύμφωνα με το RT και άλλα διεθνή μέσα, έχει σταλεί το Νοέμβριο του 2006. Σε αυτό περιγράφονται οι βασικοί στόχοι για την Βενεζουέλα που είχαν τεθεί από το 2004 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η «διείσδυση στην βάση του κόμματος του Τσάβες», η «διαίρεση του κινήματος του Τσάβες», η «προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Βενεζουέλα» και η «διεθνής απομόνωση του Τσάβες».
 
Για την υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με το RT που επικαλείται το έγγραφο του Wikileaks, θα χρησιμοποιούνταν η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και το Γραφείο Πρωτοβουλιών Μετάβασης (OTI), δύο από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς που εργάζονται στο εξωτερικό για λογαριασμό των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με τον Brownfield, οι περισσότερες δραστηριότητες των δύο οργανισμών USAID και OTI συνεπικουρούν την πρεσβεία ώστε να πετύχει τους παραπάνω στόχους και να μπορέσει να διεισδύσει και να ελέγξει το κόμμα του Τσάβες και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.
 
Συνολικά, όπως αναφέρει το RT, ο USAID δαπάνησε περίπου 1 εκ. δολάρια για την οργάνωση 3.000 φόρουμ μέσω των οποίων επιχείρησε ουσιαστικά να φέρει σε συμβιβασμό τους οπαδούς του Τσάβες με την αντιπολίτευση, απομακρύνοντάς τους από την Μπολιβαριανή πλευρά.
 
Επιπλέον ο Brownfield επισημαίνει πως ο OTI έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την «αγωγή του πολίτη» με τίτλο «Η Δημοκρατία ανήκει σε εμάς», το οποίο και προώθησε μέσω ΜΚΟ σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος.
 
Συνολικά από το 2004 έως το 2006 ο USAID δώρισε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 300 οργανώσεις, ενώ ο ΟΤΙ προσέφερε σε αυτές τεχνική υποστήριξη ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των ΗΠΑ, που όπως αναφέρεται παρουσιάζονται ως «ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών».
 
Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται πως μεγάλο μέρος των προσπαθειών αφορά στην επισήμανση περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην χρηματοδότηση ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις στο εξωτερικό και να εκφράζουν τις διαφωνίες τους με την κυβέρνηση του Τσάβες.
 
«Μέχρι σήμερα ο OTI έχει στείλει επικεφαλής ΜΚΟ της Βενεζουέλας σε Τουρκία, Σκωτία, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Χιλή, Ουρουγουάη, Ουάσινγκτον και Αργεντινή. Μελλοντικές επισκέψεις προγραμματίζονται για Βραζιλία, Μεξικό και Κολομβία», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, σύμφωνα με το RT.
 
Στις τελικές του παρατηρήσεις ο Brownfield επισημαίνει πως σε περίπτωση που ο Τσάβες κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2006 τότε σύμφωνα με τον OTI «το έργο μας στη Βενεζουέλα θα γίνει περισσότερο περίπλοκο».
 
Τελικά, όπως σημειώνει το RT, ο ΟΤΙ προέβλεψε σωστά καθώς μετά την επανεκλογή του το 2006 ο Τσάβες απείλησε με απέλαση τον πρεσβευτή των ΗΠΑ κατηγορώντας τον για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους.