Την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών πως τα πραγματικά αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι κατά 40% λιγότερα, σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, αποκαλύπτουν τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, τα οποία διέρρευσε το WikiLeaks και δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη από το 2012.

Ads

Το εν λόγω διπλωματικό τηλεγράφημα χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2007, και εστάλη στη Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρόξενο στο Ριάντ, ο οποίος αναφέρει ως πηγή τον Σαντάμ αλ Χουσεϊνί, πρώην επικεφαλή γεωλογικών ερευνών της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, ανασκεύασε την ανάλυση της Aramco ότι τα αποθέματα ανέρχονται σε 716 δισεκατομμύρια βαρέλια, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός αυτός ήταν «υπερεκτιμημένος κατά 300 δισεκατομμύρια βαρέλια», με αποτέλεσμα το πραγματικό μέγεθος των αποθεμάτων να είναι κατά 40% μικρότερο.

Όπως φέρεται να εκτιμά ο Χουσεϊνί, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει τη λεγόμενη «κορύφωση παραγωγής» γύρω στο 2012, και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται, οδηγώντας την τιμή του μαύρου χρυσού στα ύψη. Στο τηλεγράφημα του Αμερικανού πρόξενου, υπογραμμίζεται η αξιοπιστία του Χουσεϊνί, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στον πετρελαϊκό τομέα.

Ads

Παράλληλα, η Guardian σημειώνει ότι ο Σαουδάραβας πρώην επικεφαλής της Aramco δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ειδικός που έχει προειδοποιήσει πως η κορύφωση της παραγωγής, ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα από ότι υπολογίζεται. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να λέει ο Χουσεϊνί, η υπερεκτίμηση των αποθεμάτων από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, είναι ένα μέσο για να συνεχιστεί η εισροή ξένων επενδύσεων στην αραβική χώρα.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Σαντάντ αλ-Χουσεΐνι απέρριψε τα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες του παραποιήθηκαν από τους Αμερικανούς διπλωμάτες, και πως «δεν έχει καμία αμφιβολία για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η Aramco».