Το Ιράν έχει απελευθερώσει στελέχη της Αλ Κάιντα τα οποία κρατούνταν, ώστε να ανασυστήσουν την ισλαμιστική οργάνωση στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αναφέρει δημοσίευμα των Times, επικαλούμενο επίσημες πηγές του Πακιστάν και μεσανατολικές πηγές, που όμως δεν κατονομάζονται.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα. οι ιρανικές αρχές χορηγούν διακριτικά βοήθεια στους μαχητές της Αλ Κάιντα στις συγκρούσεις τους με τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Σε πολλές περιπτώσεις, βοηθούνται από ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών
υπηρεσιών Πληροφοριών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των στελεχών που απελευθερώθηκαν είναι και το ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Σαΐφ αλ Αντελ, ο οποίος «περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών σε χώρες της ανατολικής Αφρικής το 1998, σύμφωνα με το δημοσίευμα». Μάλιστα, αξιωματούχοι του Πακιστάν σημειώνουν ότι ο Σαΐφ αλ Αντελ ορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ads

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει ότι απελευθερώθηκαν και οι Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ, πρώην εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα κατά την περίοδο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, Αμπού Χάιρ αλ-Μάσρι, στενός συνεργάτης του δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καθώς και τρία μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν,. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, πολλά στελέχη της Αλ Κάιντα κατέφυγαν στο Ιράν και ορισμένοι «ετέθησαν υπό κράτηση» από τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχουν καταφύγει στις περιοχές των φυλών στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν».

Σήμερα, η νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν (Isaf) συνέλαβε έναν άνδρα για διακίνηση όπλων, ο οποίος αρχικά παρουσιάστηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς ως μέλος της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ωστόσο, στη συνέχεια, η Isaf ανασκεύασε την αρχική της ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο εν λόγω άνδρας δεν έχει καμία σχέση με τους «Φρουρούς της Επανάστασης»

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει αποκλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τη διέλευση στο Αφγανιστάν 1.600 βυτιοφόρων που μεταφέρουν καύσιμα, τα οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, προορίζονται για τις νατοϊκές δυνάμεις, ενώ οι αφγανικές αρχές βεβαιώνουν ότι προορίζονται για την κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ, έντεκα στρατιώτες και 24 αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συμπλοκής σε πέντε στρατιωτικά φυλάκια ελέγχου, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Τα στρατιωτικά φυλάκια ελέγχου βρίσκονται κοντά στην αφγανική μεθόριο, στην περιοχή Μοχμάντ, μία από επτά ζώνες ελέγχου των φυλάρχων, όπου σημειώνονται και οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα.