Τη σύλληψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, κατά την επίσκεψή του στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο ζητά ο διαπρεπής επιστήμονας Richard Dawkins. Ο άθεος επιστήμονας, γνωστός και ως συγγραφέας της μελέτης «Το εγωιστικό γονίδιο», θεωρεί τον Πάπα υπόλογο για τις κακοποιήσεις παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς «συνέβαλλε στην συγκάλυψή τους», όπως δήλωσε ο ίδιος στους Sunday Times εχθές.

Ads

Συνεπώς, αφού συμβουλεύτηκε δικηγόρους, οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Dawkins, σε συνεργασία με τον επίσης Βρετανό δημοσιογράφο Christopher Hitchens, εξουσιοδότησε τους δικηγόρους Jeffrey Robinson και Mark Stephens να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους παραπομπής του Πάπα.

Έως τώρα τρεις είναι οι εναλλακτικές, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο Stephens: η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η άσκηση προσωπικής, ή δημόσιας δίωξης για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ή η απλή μήνυση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ενάγοντες, ο Πάπας δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία, ως αρχηγός, δηλαδή, του κράτους του Βατικανού. Ο λόγος είναι ότι το Βατικανό δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ με δυνατότητα ψήφου, αλλά έχει μόνο «διαρκές καθεστώς παρατηρητή». Οι ενάγοντες, λοιπόν, πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε αυτήν την περίπτωση το ίδιο «νομικό τέχνασμα» το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη του Augusto Pinochet της Χιλής, όταν είχε επισκεφτεί τη Μ. Βρετανία το 1998.

Ads

Όσο για τη γνώμη, τέλος, του Dawkins για τον Ποντίφικα, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «πρόκειται για έναν άνθρωπο που η πρώτη του αντίδραση όταν οι ιερείς του πιάνονται με κατεβασμένα τα παντελόνια είναι να συγκαλύψει το σκάνδαλο και να καταδικάσει τα νεαρά θύματά τους σε σιωπή».

Η Καθολική εκκλησία διαγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές του αγώνα κατά της παιδεραστίας

Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες ιερωμένους πρέπει να καταγγέλλονται “πάντα” στην τακτική δικαιοσύνη και διέγραψε τις “κατευθυντήριες γραμμές” του αγώνα κατά της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Βατικανό τονίζει ακόμα ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις παιδεραστίας, ο Πάπας μπορεί να αποσχηματίσει άμεσα τον κατηγορούμενο ιερέα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του κανονιστικού δικαστηρίου.

Η καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης «στις αρμόδιες αρχές πρέπει πάντα να γίνεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Πηγή: Sunday Times
Δείτε επίσης: Richard Dawkins, “Ratzinger is the perfect pope.”