Το τουρκικό κράτος άρχισε σήμερα για πρώτη φορά «διάλογο» με τον φυλακισμένο αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως δήλωσαν σήμερα Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΚΚ, που μεταδόθηκε σήμερα από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, διαβεβαιώνεται ότι η μονομερής εκεχειρία, την οποία κήρυξε στις 13 Αυγούστου για το Ραμαζάνι, αποτελεί «καρπό του διαλόγου που ξεκίνησε ανάμεσα στον αρχηγό μας (τον Οτσαλάν) και τα αρμόδια όργανα που ενεργούν στο όνομα του τουρκικού κράτους εν γνώσει της κυβέρνησης της Άγκυρας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται διέψευσαν κατηγορηματικά την Παρασκευή κάθε μορφή διαλόγου με τον Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ένα μέρος του Τύπου ανέφερε πως διεξάγεται ένας διάλογος.

Το PKK εξηγεί πως έλαβε από τον αρχηγό του την εντολή να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Ads

Το κίνημα δεν διευκρινίζει με ποιον και πώς είχε επαφή ο Οτσαλάν.