Δύο παιδιά την ημέρα , κατά μέσο όρο, έχαναν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο, με τις περιοχές του κάποτε ειρηνικού βορρά να συγκαταλέγονται πλέον στις πιο επικίνδυνες, όπως ανέφερε την Τετάρτη ανεξάρτητος παρατηρητής των δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

Ads

Σε έκθεση του Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν (Αfganistan Rights Monitor, ARM) αναφέρεται ότι από τους 2.421 πολίτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις οι 739 περίπου ήταν ηλικίας κάτω των 18 ετών. Για το θάνατο των δύο τρίτων των παιδιών υπεύθυνες είναι ένοπλες ομάδες και αντάρτες ενώ για το 17% υπεύθυνες είναι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών έχουν προκληθεί από χειροποίητες βόμβες, από επιθέσεις αυτοκτονίας, αεροπορικές επιδρομές και από ολμοβόλα.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου (ARM) αναφέρει επίσης ότι πολλά παιδιά τραυματίστηκαν στις νότιες επαρχίες Kandahar και Helmand, τις παραδοσιακές εστίες των ανταρτών των Ταλιμπάν. Όμως και το Kunar ανατολικά και το Kunduz βόρεια συγκαταλέγονται στις πιο επικίνδυνες επαρχίες για παιδιά. Τονίζεται δε ότι η βία έχει εξαπλωθεί από τα οχυρά των αντάρτικων ομάδων νότια και ανατολικά έως τις μέχρι πρόσφατα ειρηνικές περιοχές της χώρας.

Ο αριθμός των σκοτωμένων παιδιών το 2010 έχει μειωθεί σε σχέση με το 2009, κατά το οποίο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο (ΑRM), 1050 παιδιά σκοτώθηκαν. Πάντως ο ανεξάρτητος παρατηρητής επεσήμανε: “Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις καταστροφές του πολέμου αλλά λίγα πράγματα έγιναν από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ιδιαίτερα από το αντάρτικες ένοπλες ομάδες, ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών και πολεμικών επιχειρήσεων”.

Ads

Την Δευτέρα, η νατοϊκή επιχείρηση ISAF (International Security Assistance Force) ανακοίνωσε ότι ένα παιδί σκοτώθηκε κατά λάθος σε αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Helmand. Το παιδί βρέθηκε νεκρό κοντά στο στόχο της επίθεσης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο (ARM) οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών έχουν προκληθεί από χειροποίητες βόμβες, από επιθέσεις αυτοκτονίας, αεροπορικές επιδρομές και από ολμοβόλα.

Οι απώλειες στρατιωτών και πολιτών αυξήθηκαν υπερβολικά το 2010, με την βία να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε σχέση με τα τέλη του 2001, όταν οι Ταλιμπάν είχαν ανατραπεί από τις αφγανικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μια έκθεση του ΟΗΕ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ανέδειξε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των απωλειών απλών πολιτών στο Αφγανιστάν τους πρώτους δέκα μήνες του 2010 σε σύγκριση με το 2009, με περισσότερο από τα δύο τέταρτα να έχουν χάσει την ζωή τους ή να έχουν τραυματιστεί από ένοπλες αντάρτικες ομάδες. Η έκθεση ανέφερε ότι o αριθμός θυμάτων πολιτών ανερχόταν σε 6.215, συμπεριλαμβανομένων 2.412 θανάτων, την περίοδο αυτή. Αυτές που προκλήθηκαν από αφγανικές και ξένες “φιλοκυβερνητικές” δυνάμεις υπολογίζονται στο 12 % του συνολικού αριθμού, με μείωση της τάξης του 18 % για την ίδια περίοδο του 2009.