Να εγκαταλείψει τη Λιβύη ετοιμάζεται ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Επικαλούμενο αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το NBC υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του πως ο Λίβυος ηγέτης ενδέχεται να φύγει με την οικογένεια του για την Τυνησία, τις προσεχείς ημέρες.

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πρακτορείων οι αντικαθεστωτικοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Τρίπολη, ενώ ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, δήλωσε ότι η τελική νίκη εναντίον του Καντάφι «είναι ορατή στον ορίζοντα».

Το πρωί της Παρασκευής τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το κέντρο της Τρίπολης. Στόχος των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ ήταν για άλλη μία φορά το κτιριακό συγκρότημα του συνταγματάρχη Καντάφι. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο Associates Press ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο που συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας με το αεροδρόμιο. Το CNN μεταδίδει ότι στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, στη Ζαουίγια, σκοτώθηκε ο νεώτερος αδελφός του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραήμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και έπειτα από αρκετά 24ωρα συγκρούσεων, οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην Ζαουίγια. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σφοδρό πλήγμα κατά του καθεστώτος, καθώς το διυλιστήριο ήταν μία από τις τελευταίες πηγές πετρελαίου που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται για το ποιος τελικά θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Υπό τον έλεγχό των αντικαθεστωτικών εκτιμάται ότι βρίσκεται σχεδόν το μισό ανατολικό τμήμα της χώρας. Ήδη έχουν ανακηρύξει ως ντε φάκτο πρωτεύουσα τη Βεγγάζη.

Ads