Εκπρόσωποι της κοινωνίας και κυβερνητικών οργανώσεων σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη στο Ιράκ, ζητώντας από τους 325 βουλευτές της χώρας να επιστρέψουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια που έχουν εισπράξει από την εκλογή τους, καθώς μέσα σε οκτώ μήνες έχουν συνεδριάσει στο Κοινοβούλιο ούτε λίγο – ούτε πολύ… 20 λεπτά της ώρας.

Ads

«Η Ιρακινή Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Συντάγματος αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να επιτύχει την επιστροφή από τους βουλευτές των αποζημιώσεων που έχουν λάβει από την εκλογή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα απ’ αυτό το συνασπισμό 12 οργανώσεων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση αύριο Σάββατο στις 10.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το Μνημείο της Ελευθερίας, στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, «για να διαμαρτυρηθούμε κατά των επανειλημμένων παραβιάσεων του Συντάγματος παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Κάθε βουλευτής λαμβάνει από τον Ιούνιο που επικυρώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, μισθό και αποζημιώσεις για 30 φρουρούς που ανέρχονται συνολικά σε 22,5 εκατομμύρια δηνάρια το μήνα (19.070 δολάρια). Επιπλέον, οι 200 βουλευτές που δεν κατοικούν στην “Πράσινη Ζώνη”, τον υπερπροστατευόμενο τομέα στο κέντρο της Βαγδάτης, λαμβάνουν 3 εκατομμύρια δηνάρια (2.550 δολάρια) ως έξοδα κατοικίας.

Ads

Προστίθεται πως όταν θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο, θα υιοθετήσει στον εσωτερικό κανονισμό του αποζημίωση 90 εκατομμυρίων δηναρίων (76.000 δολάρια) για να αγοραστεί ένα αυτοκίνητο για κάθε βουλευτή, δηλαδή συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως μετά την εκλογή τους, το Μάρτιο, οι Ιρακινοί βουλευτές δεν έχουν συνεδριάσει παρά μόνον 20 λεπτά της ώρας συνολικά, επειδή οι πολιτικοί συνασπισμοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν ποιοι θα είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο αρχηγός του κράτους και ο πρωθυπουργός.