Σε σχέδια της Ελλάδας να ξεκινήσει και πάλι τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της ιστοσελίδας της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, υπό τον τίτλο «Προετοιμασία από την Ελλάδα για ένταση».

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γ. Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει επίσης και την πρόθεση να αφήσει τα δικαιώματά της.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πως η Αθήνα προβαίνει σε ετοιμασίες για την αξιολόγηση των κοιτασμάτων αυτών εντός ενός έτους.

Πρόσθεσε, επίσης, πως εντός μερικών εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με σκοπό την προετοιμασία προκήρυξης διαγωνισμών για τις επενδυτικές εταιρίες, καθορίζοντας τα σημεία όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων. Οι έρευνες αυτές αρχικά θα γίνουν στον Πατραϊκό Κόλπο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου είχαν αρχίσει και παλαιότερα, αλλά διακόπηκαν για διάφορους λόγους, καθώς επίσης και σε «άλλες περιοχές».

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται, με τις έρευνες που σχεδιάζει να κάνει στο Αιγαίο, να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας», ωστόσο, «Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες καθορίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε όμως να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της σε οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα».