«Λίγο» ενδέχεται να είναι το συνολικό πακέτο μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προειδοποιεί δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Ads


Το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Χάνονται οι ευκαιρίες για δράση στην Ευρωζώνη»,
αναφέρει ότι μόνο για δύο από τα μέχρι πρόσφατα θεωρούμενα πιθανά μέτρα του πακέτου φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση: Την ενίσχυση της πραγματικής δυνατότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ύψος των 440 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας. Όλα σχεδόν τα άλλα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι, προσθέτει το δημοσίευμα, γίνονται περισσότερο απίθανα.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις προτάσεις για αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο αντιτίθενται οι Γερμανοί και οι Βόρειοι σύμμαχοι της, ενώ μειώνεται η υποστήριξη για τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια διάσωσης της Ιρλανδίας. Παράλληλα, Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνουν ότι θα ήταν λάθος να ζητήσουν από τους φορολογούμενους τους να πληρώσουν για να βοηθήσουν τις σπάταλες χώρες του Νότου.

Μάλιστα, οι Financial Times τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις τρεις παραπάνω χώρες. Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να αναγνωρίζουν ότι το «σύμφωνο σταθερότητας» της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είναι εν μέρει πολιτικός ελιγμός για να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη στη χώρα της.

Ads

Επιπλέον, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η ΕΕ κάνει αργή πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Τρίτη υπήρξαν ενδείξεις από τις χώρες-μέλη ότι θέλουν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση της Γερμανίας, προκειμένου να συμφωνήσει στο συνολικό πακέτο. Το παραπάνω γεγονός μπορεί, σύμφωνα με το Reuters, να διασφαλίσει τη στήριξη της Γερμανίας για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας