Όσον αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποθετική περίπτωση ελληνικής, ιρλανδικής, ή πορτογαλικής χρεοκοπίας, δεν θα ήταν τόσο επιζήμια, όσο τα προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας που θα προκαλούνταν, δήλωσε την Τρίτη ο Eρίκ Ντιπόν, διευθυντής του τμήματος χρηματοοικονομικών θεσμών του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης Fitch.

Ads

«Ο άμεσος κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο Ντιπόν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, επικαλούμενος εκτιμήσεις που καταδεικνύουν ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν ακόμα και χρεοστάσια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί».

«Ο έμμεσος κίνδυνος είναι το θέμα», διευκρίνισε, υπαινισσόμενος τον συστημικού χαρακτήρα κίνδυνο της ‘διάδοσης’ στο ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή η προοπτική οι επενδυτές να αποσύρουν αθρόα κεφάλαια από τις τράπεζες ή ακόμα το ενδεχόμενο τράπεζες να ζητήσουν απρόοπτα από άλλες τράπεζες σημαντικές ποσότητες κεφαλαίου.

«Προς το παρόν, οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, έστω και με υψηλό κόστος», εξήγησε ο Ντιπόν. «Όμως, μια οποιαδήποτε χρεοκοπία στην Ευρώπη θα μπορούσε να είχε ως αντίκτυπο την σπανιότητα της ρευστότητας, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, όπως παρατηρήθηκε με την χρεοκοπία της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο 2008, κάτι που και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ένα πραγματικό πρόβλημα» για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πράγματι, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα, όταν δεν μπορεί να πιστωθούν χαμηλότοκα», υπογράμμισε.

Ads

Όσο για τον συστημικό κίνδυνο της διάδοσης, θα μπορούσε να πραγματωθεί αν καταρρεύσει σε μία ευρωπαϊκή χώρα μία ή περισσότερες τράπεζες, κάτοχοι δημόσιου χρέους της χώρας, όπου αυτή (-ες) δραστηριοποιείται(-ούνται), εξήγησε επίσης ο Ντιπόν.

«Όταν κηρύσσει χρεοκοπία μια χώρα, τότε το κάνουν και οι τράπεζές της», υπογράμμισε τελειώνοντας τη συνέντευξη τύπου του ο Ντιπόν.