Η αύξηση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Ads

Σημειώνει, ωστόσο, ότι μία σημαντική αύξηση των πόρων του ή η στήριξη με άλλα εργαλεία πολιτικής των προβληματικών χωρών θα βοηθήσει να μειωθούν τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Fitch, αν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 21 Ιουλίου, αποτελούν θετικά βήματα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπολείπονται μίας συνολικής λύσης για την κρίση εμπιστοσύνης στην περιοχή της. Προσθέτει ότι έως ότου υπάρξει μία ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, φαίνεται πιθανό ότι θα υπάρχουν και άλλα επεισόδια στις διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορεί να μην έχουν άνεση χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης της αγοράς.

Για την Ελλάδα, ο οίκος σημειώνει πως η χώρα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξαναγίνει φερέγγυα μετά τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρέους της, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Ads

Οι προκλήσεις, ωστόσο, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα παραμείνουν πολύ μεγάλες, προσθέτει η έκθεση. Ο Fitch σημειώνει ότι οι νέες αξιολογήσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών, θα είναι πιθανότατα στη χαμηλή μη επενδυτική κλίμακα (low non-investment grade). Ο Fitch επαναλαμβάνει, με βάση όσα είχε ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούνιο, ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία C από CCC που είναι σήμερα, μόλις γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την Ελλάδα της προσφοράς στους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ομολόγων τους. Στη συνέχεια, την ημέρα που θα λήγει η περίοδος της ανταλλαγής των ομολόγων, ο Fitch θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε περιορισμένη χρεοκοπία, ενώ η νέα αξιολόγηση θα δοθεί μετά την έκδοση των νέων ομολόγων που θα πάρουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Υπέρ της εναρμόνισης των οικονομικών πολιτικών η Μέρκελ

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας μεγαλύτερης εναρμόνισης των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, της οποίας η συνοχή υπονομεύεται από την κρίση του χρέους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ.

«Το ευρώ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό πρόγραμμα, αλλά επίσης και πολιτικό», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα, υπερασπιζόμενη την ιδέα μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ που προτάθηκε στα μέσα Αυγούστου σε σύμπνοια με τη Γαλλία.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν ταχθεί υπέρ μιας οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, ενός φορολογικού κανόνα, ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μιας φορολογικής σύγκλισης. «Το να συζητάμε δεν αρκεί, πρέπει να λάβουμε μέτρα όπως το κάνει η Γαλλία θέτοντας ως στόχο την επιβολή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) ευθυγραμμισμένου με τους κανόνες που ισχύουν στη Γερμανία», επισήμανε.