Οι τρέχουσες υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των αναπτυγμένων χωρών το 2011, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), ασκώντας πίεση στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής.

Ads

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το κόστος εισαγωγής πετρελαίου για τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκαν το 2010 κατά 30% ή 200 δισ. δολάρια και έφτασαν συνολικά τα 790 δισ. δολάρια. Όπως επισημαίνεται, αυτό ισοδυναμεί με μείωση του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ κατά 0,5%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι αυτό τελικά θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ίδιων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. «Οι εξαγωγείς πετρελαίου χρειάζονται πελάτες με υγιείς οικονομίες αλλά αυτές οι υψηλές τιμές αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε εξασθένηση των οικονομιών, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί η ανάγκη για εισαγωγή πετρελαίου», όπως ανέφερε.

«Αν οι τιμές του πετρελαίου ανέβουν πολύ ακόμα, επηρεάζονται τα πάντα από το εμπορικό ισοζύγιο μέχρι τις δαπάνες των νοικοκυριών», πρόσθεσε.

Ads

«Οι τιμές του πετρελαίου εισέρχονται σε μια επικίνδυνη ζώνη για την παγκόσμια οικονομία. Οι δαπάνες για εισαγωγής πετρελαίου γίνονται απειλή για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό είναι μήνυμα αφύπνισης για τις χώρες που καταναλώνουν και παράγουν πετρέλαιο Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να υπάρχουν τόσο υψηλές τιμές», κατέληξε ο Μπιρόλ.