Τους 20.000 υπερέβη ο αριθμός όλων όσοι αυτομόλησαν από την κομμουνιστική Βόρεια Κορέα, στη Νότια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, καθώς οι δυσχέρειες στο βόρειο τμήμα της Κορεατικής Χερσονήσου έχουν επιδεινωθεί.

Ads

Μία γυναίκα 41 ετών και οι δύο γιοί της ήσαν οι τελευταίες περιπτώσεις αυτομόλησης από τον Βορρά μέσω της Κίνας, μεταδίδει το πρακτορείο «Υonhap», επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Επανένωσης.

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες πιστεύεται πως κρύβονται στην Κίνα.

Οι αυτομολήσεις έχουν πολλαπλασιασθεί καθώς η Βόρειος Κορέα μαστίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 από σιτοδεία, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσόετρους από δύο εκατ. κατοίκους. Το κύμα φυγής ωστόσο έχει ανασχεθεί από πέρυσι, έπειτα από την απόφαση της Κίνας – μοναδικού συμμάχου της Βορείου Κορέας – να προβαίνει σε επαναπατρισμούς των αυτόμολων.

Ads

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι επαναπατριζόμενοι Βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης, βασανιστήρια, ή ακόμη και θάνατο.

Η Νότιος Κορέα από την πλευρά της προσφέρει στους φυγάδες κατοικία, εκπαίδευση, ιθαγένεια, χρηματική αρωγή και κίνητρα για εργασία, όμως οι Βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις.