Ενώπιον των προβλημάτων της η Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, χρειάζεται στενότερη και αποτελεσματικότερη οικονομική διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να διασφαλίσει πως δεν θα είναι μέρος της και «θα προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα», τονίζοντας πως «λύσεις όπως τα ευρωομόλογα ή άλλης μορφής εγγυήσεις χρήζουν πλέον σοβαρής μελέτης».

Ads

Σε έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, ο Όζμπορν υπογράμμισε ότι μία διάσπαση της ζώνης του ευρώ θα ήταν καταστροφική και για την ίδια τη βρετανική οικονομία. Η Βρετανία ανησυχεί για τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ όχι μόνο λόγω της έκθεσης των βρετανικών τραπεζών σε κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, αλλά και εξαιτίας των βρετανικών εξαγωγών στα μέλη της νομισματικής ένωσης -πέραν της αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές, που πλήττει τους πάντες.

Ο Όζμπροντ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η παγκόσμια οικονομία περνά την πιο επικίνδυνη εποχή της από την κρίση του 2008. Τα σχόλιά του ακολούθησαν τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας την προηγούμενη ημέρα, ο οποίος είχε δείξει επίσης εκτός Βρετανίας -στα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης και το αμερικανικό χρέος- για τις μεγαλύτερες απειλές στην βρετανική ανάκαμψη.

«Ενώ άλλες χώρες πάλευαν με πολιτικά συστήματα σε παράλυση, η δική μας κυβέρνηση προχώρησε με ενότητα και αποφασιστικότητα σε μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών υπερασπιζόμενος τα μέτρα «επιθετικής» λιτότητας που υιοθετεί η κυβέρνηση, λέγοντας πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους για δημοσιονομική εξυγίανση και έχουν θωρακίσει τη βρετανική αξιοπιστία στις αγορές.

Ads

«Υπάρχει τεράστια αποδοχή για τον αξιόπιστο χαρακτήρα του χρέους της χώρας μας» τόνισε ο Όζμπορν, αποδίδοντας τα χαμηλά επιτόκια στα βρετανικά ομόλογα στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας που, για την αντιπολίτευση, απειλούν την ορμή της ανάκαμψης.