Σε πολεμικό συναγερμό φέρεται να έθεσε από σήμερα τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει επικίνδυνα αυξηθεί μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ, μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη της έκρηξης που προκάλεσε τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου «Cheonan», στις 26 Μαρτίου, εντός των χωρικών υδάτων της Νότιας Κορέας σε τορπίλη από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας. Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα όπως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο την εθνική επιτροπή επανένωσης.

Ads

Χθες, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επισήμανε ότι η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη. Την ίδια στιγμή, ο στρατός της Νότιας Κορέας άρχισε σήμερα να τοποθετεί μεγάφωνα κατά μήκος των αμφιλεγόμενων συνόρων των δύο χωρών, ενώ σχεδιάζει να τοποθετήσει και 11 γιγάντιες οθόνες, με σκοπό να επικοινωνήσει την προπαγάνδα της για την κλιμακούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μετά από 56 χρόνια απουσίας της πρακτικής αυτής. Όπως μεταδίδεται από τα μεγάφωνα αυτά «η Νότια Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί άλλες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, σαν αυτή του τορπιλισμού της νοτιοκορεάτικης κορβέτας.

Στο μεταξύ, όπως έχει καταστήσει σαφές η Νότια Κορέα σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση του τορπιλισμού της κορβέτας «Τσεονάν». Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συντάσσονται στο πλευρό της Νοτίου Κορέας με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama να δίνει εντολή στον αμερικανικό στρατό να συνεργαστεί με το στρατό της Νότιας Κορέας ώστε «να εξασφαλισθεί η ετοιμότητα» και να αποτραπεί τυχόν μελλοντική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα πραγματοποιήσει κοινή ανθυποβρυχιακή άσκηση με τη Νότια Κορέα «στο άμεσο μέλλον», σημειώνοντας ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το περιεχόμενο των ναυτικών ασκήσεων.

Χθες η Νότια Κορέα ανακοίνωσε επίσης ότι αναστείλει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με τη Βόρεια Κορέα με ανακοίνωση του προέδρου της χώρας ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγνώμη και να αλλάξει συμπεριφορά.

Ads

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία προσχώρησε, από σήμερα, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας “να τιμωρηθεί”, για τη βύθιση του νοτιο-κορεάτικου πολεμικό πλοίο την 26η Μαρτίου, με αποτέλεσμα 46 ναυτικοί να πνιγούν. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα ζήτησε σήμερα επίσημα, από το «Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής», χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «εγκληματική ενέργεια».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν παράδοξη την απόφαση της Β. Κορέας να διακόψει τις σχέσεις της με τη Νότιο γείτονά της. «Η Νότιος Κορέα είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στον κόσμο. Η Βόρειος Κορέα είναι μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες ακόμη και με δική της παραδοχή. Η Βόρειος Κορέα είναι ανίκανη να φροντίσει τους πολίτες της, είναι ανίκανη να θρέψει τους πολίτες της» τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Κράουλι.

Η Ρωσία από τη μεριά της κάλεσε σήμερα τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος ύστερα από το διπλωματικό μπλάκ άουτ που έχει προκαλέσει βύθιση ενός πολεμικού σκάφους της Νότιας Κορέας από τορπίλη που εκτοξεύθηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ ενημέρωσε μάλιστα σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση ύστερα από τις απειλές που διατύπωσε η Βόρεια Κορέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν η Νότια Κορέα συνεχίσει να παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα, με τον δεύτερο να εκφράζει την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας ως «τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο».