Κατακόρυφη πτώση τιμών σημειώνουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη της σημερινής συνεδριάσεως και μετά την χθεσινή «Μαύρη Πέμπτη» με τη βουτιά των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε ελεύθερη πτώση και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Την ίδια ώρα, ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, παραχωρεί συνέντευξη τύπου, όπου αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγων από τα κράτη μέλη με τη στήριξη της ΕΕ.

Ads

Με δεδομένες τις πιέσεις ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο πρόκειται να εξετάσουν σήμερα τη διεθνή κατάσταση στη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψής τους, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Επίσης, στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με βασικό θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ένα report το Φθινόπωρο για τη σκοπιμότητα έκδοσης από τις χώρες μεμονωμένα, ομολόγων που θα στηρίζονται από όλη την ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, τόνισε πως η Κομισιόν θα εκδώσει μια έκθεση για την σκοπιμότητα αυτών των «ευρωομολόγων», όταν τα κράτη-μέλη θα έχουν έλθει σε συμφωνία –αναμένεται το Σεπτέμβριο- για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Ο Rehn υποστήριξε ότι το report θα επικεντρώνεται στο εάν τα ευρωομόλογα θα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη ρευστότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ads

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έγκριση από τα κοινοβούλιά τους, των όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να ενισχύσει τους μηχανισμούς στήριξης της ένωσης προς τις χώρες με προβλήματα χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg εξάλλου, αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF, και να δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία. Ενδεικτική είναι η προτροπή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν «όλα τα στοιχεία» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Καμπανάκι εξάλλου ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους των ΗΠΑ και της Ευρώπης χτύπησε το Πεκίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Ζιετσί τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των χωρών του κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από τα προβλήματα χρέους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Γιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, δήλωσε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους στις ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια «υπεύθυνη» νομισματική πολιτική και να προστατεύσει τις επενδύσεις σε δολάρια από άλλες χώρες. Αναφέρθηκε στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει την περιοχή και το ευρώ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια

Μετά τη βουτιά των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ την Πέμπτη, την Παρασκευή τα ασιατικά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ιδιαίτερα αρνητικά.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 σημείωνε πτώση 3,43%. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία ο δείκτης DAX-30 έπεφτε κατά 2,2%.

Στο Παρίσι η πτώση του CAC-40 φθάνει το 2,25%, στην Φρανκφούρτη το 3,57%, στο Μιλάνο το 3,89%, στην Μαδρίτη το 3,89% και στην Ελβετία το 2,70%.

Mε πτώση κατά 3,72% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 359,30 μονάδες και να κλείνει στις 9.299,88 μονάδες.

Πτώση κατά 3,7% στη Νότιο Κορέα, μειωμένος κατά 4% ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, στο -4,6% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται και τα σπρεντ των δεκαετών ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχιστεί για εβδομάδες, καθώς δεν καταλαγιάζει η ανησυχία για τη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που πλέον από την περιφέρεια έχει μετατοπιστεί στον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τις αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Πάντως οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν άνοδο μετά τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν.