Με 316 ψήφους υπέρ και 302 κατά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Κάτω Βουλής για το νέο πακέτο λιτότητας, που προβλέπει μέτρα 54 δισ. ευρώ με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της κρίσης της ευρωζώνης στην Ιταλία.

Ads

 

Το νομοσχέδιο υπεβλήθη σε πολλαπλές τροπoποιήσεις και συντάχθηκε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της ΕΕ.

 

Η τελική ψηφοφορία, που αποτελεί τυπική διαδικασία, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ads

 

Την ώρα που η Βουλή ψηφίζει το πακέτο οικονομικών μέτρων, ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο (Προεδρικό Μέγαρο) για την ανάλυση της όλης κατάστασης.

Σε μήνυμά του νωρίτερα, προς οικονομικό φόρουμ, ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι «η σταθεροποίηση του ευρώ αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρώπη, αλλά είναι, συγχρόνως, και ένα ζωτικό συμφέρον για την διεθνή οικονομία».

Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, στο μεταξύ, παραμένει ανησυχητικά υψηλή: από τις 406 μονάδες βάσης την Τρίτη, την Τετάρτη μειώθηκε, ελαφρά, στις 390.

 

«Τώρα, έχει μεγάλη σημασία η αποφασιστικότητα και η εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε, από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα «La Stampa». «Είναι ο μόνος τρόπος να πειστούν οι αγορές και οι άλλοι εταίροι για τη σοβαρότητα των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν».