Εγγυητές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλη την Ευρώπη μπορούν και πρέπει να γίνουν τα εθνικά κοινοβούλια των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ads

Στην έκθεση του Κύπριου βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χρήστου Πουργουρίδη, που υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζεται ότι τα εθνικά κοινοβούλια έχουν τη θεσμική δυνατότητα να υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να λογοδοτούν για περιπτώσεις μη ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μη άμεσης υιοθέτησης των προτεινόμεων νομοθετικών τροποποιήσεων.

Στην έκθεση αναφέρονται, ως παράδειγμα προς μίμηση, τα κοινοβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ρουμανίας, που έχουν ήδη δημιουργήσει κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Με το εν λόγω Ψήφισμα συνιστάται στα εθνικά κοινοβούλια των 47 κρατών-μελών του ΣτΕ να συγκροτήσουν επιτροπές που θα ελέγχουν όλα τα νομοσχέδια τα οποία αναφέρονται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα προτείνουν νέους νόμους και θα ελέγχουν τη συμμόρφωση των κυβερνήσεών τους προς τα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ads

Στο ψήφισμα, ωστόσο, εκφράζεται η λύπη της ΚΣΣΕ διότι, μετά τις αποφάσεις για τη λειτουργία του ΕΔΑΔ, που πάρθηκαν στο Ιντερλάκεν, δεν ελήφθη επαρκώς υπόψη ο δυνητικά σημαντικός ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν τα εθνικά κοινοβούλια στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.