«Η πυρηνική διπλωματία στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν πέτυχε τίποτα γιατί τα εθνικά συμφέροντα υπονόμευσαν την αρχή της συλλογικής ασφάλειας» σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Ads

Σε ομιλία του σε διάσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, ο Κίσινγκερ υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για συλλογική επιβολή κυρώσεων υπονομεύεται από χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, που υπολογίζουν τα συμφέροντά τους σε ατομική βάση.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχιτέκτονα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της Δύσης για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Η Κίνα, όμως, ανησυχεί για την πολιτική εξέλιξη της βόρειας Κορέας και η Ρωσία για τις συνέπειες που θα έχει στο εσωτερικό της μια αντιπαράθεση με το ισλάμ».

Για τον Κίσινγκερ, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός ωκεανός είναι το νέο κέντρο βάρους των παγκοσμίων υποθέσεων. Το Βιετνάμ διεκδικεί έναν νέο ορισμό του εθνικού του συμφέροντος, ενώ η Ινδία αναλύει την ασφάλειά της με τρόπους που θυμίζουν περισσότερο την Ευρώπη των αρχών του 20ού αιώνα παρά τη σημερινή πολυμερή Ευρώπη.

Ads