Η προσπάθεια του Χόσνι Μουμπάρακ να καταστείλει τα εκατομμύρια των εξαγριωμένων διαδηλωτών, σίγουρα μοιάζει δύσκολη, όμως ο επί 30 χρόνια ηγέτης της Αιγύπτου δεν είναι μόνος. O ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Democracy Now, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Μουμπάρακ, κυρίως μέσα από την παροχή στρατιωτικού υλικού.

Ads

Η Αίγυπτος έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας και είναι –πίσω φυσικά από το Ισραήλ- ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες έμπρακτης αμερικανικής υποστήριξης.

Καλεσμένος της παρουσιάστριας του δελτίου, Amy Goodman, ήταν ο William Hartung, συγγραφέας του βιβλίου «Προφήτες Πολέμου», που εξετάζει το ρόλο της εταιρείας Lockheed Martin στην άνοδο του λεγόμενου Military-Industrial Complex, δηλαδή τις στενές –πλην υπόγειες- πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των πολιτικών, του στρατού και της βιομηχανίας όπλων.

«Τα λεφτά αυτά δεν έχουν ως τελικό αποδέκτη την Αίγυπτο, αλλά τις εταιρείες παροχής πολεμικού υλικού όπως η Lockheed Martin, οι οποίες έχουν συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό» εξηγεί ο W. Hartung.

Ads

«Είναι μια μορφή «επιχειρησιακής πρόνοιας»: τα χρήματα στέλνονται στην Αίγυπτο και στη συνέχεια έρχονται πίσω για να αγοραστούν ελικόπτερα, τανκ, πύραυλοι, όπλα, δακρυγόνα, κλπ. Σκέψου πως οι κάλυκες των δακρυγόνων που βρίσκεις σήμερα στους δρόμους της Αιγύπτου, γράφουν πάνω ‘MADE IN U.S.A.’».

Με αυτό τον τρόπο, τα χρήματα ανακυκλώνονται μεταξύ του Πενταγώνου και της βιομηχανίας όπλων, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται και το αμερικανόφιλο αιγυπτιακό καθεστώς.

Όπως σημειώνει βέβαια ο Samer Shehata, καθηγητής Αραβικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Georgetown, τίθεται και ένα νομικό ζήτημα, μιας και –τυπικά τουλάχιστον- απαγορεύεται να χρησιμοποιεί μια χώρα αμερικανικά όπλα για επιθετικούς σκοπούς, χωρίς τη συγκατάθεση των Η.Π.Α.

«Τα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τους χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Tahrir του Καΐρου, φαίνεται πως είναι αμερικανικής κατασκευής F-16. Τα τανκς που έχει βγάλει η κυβέρνηση στους δρόμους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και των άλλων πόλεων, είναι αμερικανικά» λέει ο κ. Shehata.

Σύμφωνα με έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου, την τελευταία δεκαετία, το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. έχει στείλει στην Αίγυπτο, στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ μέρους των κατασκευαστών όπλων όπως η Lockheed Martin, η Boeing και η General Electric.

«Έτσι, η αμερικανική βιομηχανία όπλων δε βλέπει με καλό μάτι την ανατροπή του Μουμπάρακ, μιας και δεν μπορεί να ξέρει αν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι το ίδιο φιλική» λέει ο κ. Hartung. «Είναι σχεδόν απίθανο άλλωστε, η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς, τη στιγμή που η αιγυπτιακή κοινωνία έχει τόσο άμεσες ανάγκες».