Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία της Ε.Ε. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρά τους φόβους Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων που να δικαιολογούν την κατάργηση αυτή.

Ads

Σε μία προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε γραπτώς όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι θα επιτηρεί στενά τις μεταναστευτικές ροές από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οι επιφυλάξεις πυροδοτήθηκαν και από την ξαφνική αύξηση των αιτούντων άσυλο από τη Σερβία και τη ΠΓΔΜ όταν τον περασμένο Δεκέμβριο χορηγήθηκε στις χώρες αυτές -καθώς και στο Μαυρουβούνιο- δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στη ζώνη Σένγκεν.

Το καθεστώς ελεύθερης εισόδου, που θα αρχίσει να ισχύει από τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Η απόφαση αυτή είχε λάβει αρχικά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα.