Χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις αποχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Hosni Mubarak και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ωστόσο, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση ότι «οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου, αν δεν τερματιστούν οι ισραηλινοί εποικισμοί».

Ads

«Έχουμε δει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά με διαπραγματεύσεις και επιμένει να προχωρήσουμε, εμείς όμως επιμένουμε σε μια συμφωνημένη πλατφόρμα», σημείωσε ο Ahmed Abul Gheit.

«Υπάρχουν συνθήκες… που δεν τις διαπραγματευόμαστε», συνέχισε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για το ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, που αν λυθεί θα οδηγήσει στην απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατούμενων σε αντάλλαγμα για τον Gilad Shalit, τον ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε στη Γάζα πριν από 3,5 χρόνια.

Ads

Σύμφωνα με τον Abul Gheit, η συμφωνία «αναβλήθηκε» και πως μια αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Συρία πρόκειται να επιστρέψει στο Κάιρο για συνομιλίες πάνω στο ζήτημα.

Από την πλευρά τους, ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται την ισραηλινή πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», τόνισε ο Osama Hamdan, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Βηρυτό.

Η συνάντηση στο Κάιρο επισκιάστηκε από τις ανακοινώσεις του Ισραήλ για κατασκευή εκατοντάδων νέων εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.