Το Ιράν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία συμφιλίωσης την οποία υπέγραψαν χθες Τετάρτη, αιφνιδιαστικά, η Χαμάς και η Φάταχ με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως « δεν θα διαπραγματευθεί με την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς».

Ads

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία συμφιλίωσης που συνήφθη χθες με τη Χαμάς «θα ευνοήσει τις (ειρηνευτικές) διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ. «Θεωρούμε ότι αυτό που επιτεύχθηκε χθες (Τετάρτη στο Κάιρο) ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς ευνοεί τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αμπάς στη Ραμάλα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει όλα τα παλαιστινιακά κινήματα να αποδεχθούν τους όρους του Κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ), πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποκήρυξη της βίας, το σεβασμό των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί και την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. O Aμπάς δήλωσε ακόμη πως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας ηγείται και στην οποία δεν συμμετέχει η Χαμάς, θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για «το χειρισμό της πολιτικής, των διαπραγματεύσεων».

Ο Μ. Αμπάς μίλησε δημόσια για πρώτη φορά αφότου ανακοινώθηκε χθες στο Κάιρο η συμφωνία για τη συμφιλίωση των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων. Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Το Ισραήλ απορρίπτει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Χαμάς.

Ads

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης των ιστορικών στόχων του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», αναφέρει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο. Ο Σαλεχί δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία να λειτουργήσει ως βάση για «μεγάλες νίκες κατά των ισραηλινών κατακτητών». Ο ίδιος χαιρέτισε τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευθεί με την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς» δήλωσε σήμερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβινγκόρ Λίμπερμαν. «Πρόκειται για παραβίαση της κόκκινης γραμμής» τόνισε ο Λίμπερμαν υποστηρίζοντας ότι «η σημασία αυτής της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι οι τρομοκράτες θα έχουν πλέον τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Εκατοντάδες τρομοκράτες θα εισέλθουν στη Δυτική Όχθη και γι΄αυτό τον λόγο θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση».

Επίσης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι η χθεσινή συμφωνία ήταν αποτέλεσμα του πανικού που διέπει και τα δύο μέρη (Φατάχ και Χαμάς). Όπως εξήγησε η Φατάχ ανησύχησε από την πτώση του «προστάτη της» του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και η Χαμάς από τη λαϊκή αντίδραση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ. «Το Ισραήλ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με μια τρομοκρατική οργάνωση» επανέλαβε ο Λίμπερμαν και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν διάφορες μορφές κυρώσεων εναντίον του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς αν και κατέληξε σε συμφωνία με τη Φατάχ διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ. Η συμφωνία, που εξέπληξε χθες πολλούς πολιτικούς και αναλυτές, επιτεύχθηκε ύστερα από μια σειρά μυστικών συναντήσεων στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένως μεσολαβήσει σε συνομιλίες ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς από το 2006 που επιδεινώθηκαν οι σχέσεις τους, όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.