«Η Αφρική πρέπει να προφυλαχθεί από μια «νέα αποικιοκρατία και να επικεντρωθεί σε εταίρους που μπορούν να τη βοηθήσουν στη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων» δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από τη Ζάμπια, στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας της στην Αφρική.

Ads

Οι δηλώσεις αφορούν προφανώς την όλο και αυξανόμενη επιρροή κι επένδυση της Κίνας στην Αφρική, μάλιστα σε σχετική ερώτηση που της έγινε, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Οι Αφρικανοί θα πρέπει να προσέχουν τους φίλους που έχουν δοσοληψίες μόνο με τις ελίτ. Όταν οι άνθρωποι έρχονται στην Αφρική για να κάνουν επενδύσεις, θέλουμε να τα πάνε καλά, αλλά θέλουμε και να κάνουν καλό» και προσέθεσε «Είδαμε ότι κατά τα χρόνια της αποικιοκρατίας είναι εύκολο να μπεις μέσα, να βγάλεις στο εξωτερικό τους φυσικούς πόρους, να εξοφλήσεις τους ηγέτες και να φύγεις».

Χθες η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στην Αφρική, όπως και για την πολιτική βοήθειας της μεγάλης ασιατικής δύναμης. Οι ΗΠΑ «ανησυχούν για τα προγράμματα βοήθειας και τις πρακτικές επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική που δεν σέβονται πάντα τους κανόνες διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης που είναι εν γένει αποδεκτοί στον κόσμο», είχε σημειώσει.

Η περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον στην Αφρική, κατά την οποία θα μεταβεί επίσης στην Τανζανία και την Αιθιοπία, αποσκοπεί να σηματοδοτήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, από την καταπολέμηση του AIDS ως τη διατροφική ασφάλεια και την επιτάχυνση της συχνά εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης.

Ads