Ads

Νέες πλημμύρες φοβούνται οι πακιστανικές αρχές κατά μήκος του ποταμού Ινδού καθώς τα νερά απειλούν να ξεπεράσουν το φράγμα, πλημμυρίζοντας την πόλη Hyderabad και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια. Χθες, ο ΟΗΕ έκανε επίσημη έκκληση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια για το Πακιστάν όπου 6 εκατ. άτομα απειλούνται άμεσα από την πείνα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπακ Γκι Μουν αναμένεται να μεταβεί αύριο Σάββατο στο Πακιστάν και να επισκεφθεί τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ατο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η στάθμη των υδάτων πάντως υποχώρησε, χθες, χωρίς να απαλλάξει τους πλημμυροπαθείς από τα προβλήματα επιβίωσης, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή ασθενειών και με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Οσοι επιζώντες διατηρούν την ψυχραιμία τους άρχισαν να γιορτάζουν το Ραμαζάνι, αν και, όπως λένε, «το κάνουμε αναγκαστικά, θρηνώντας τις απώλειές μας».

Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο, ενώ η εποχή των μουσώνων φαίνεται πως θα διαρκέσει για πολλές ακόμα εβδομάδες. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 1.600 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι αρχές εκφράζουν έντονη ανησυχία σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών, που υπολογίζεται θα φτάσει πολύ ψηλά.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Asif Ali Zardari,
επισκέφτηκε εχθές για πρώτη φορά τις πληγείσες περιοχές μετά από 15 μέρες καταστροφών και θανάτων. Ο Zardari, κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, ταξίδευε στην Ευρώπη κάνοντας γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, διαμένοντας μία βδομάδα στη Γαλλία και στη Μ. Βρετανία, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένη δυσφορία στο λαό του Πακιστάν.

Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι ο Asif Ali Zardari, κατά την επίσκεψή του στο χωριό, ενημερώθηκε για την έκταση της καταστροφής και συνάντησε τα θύματα στον καταυλισμό όπου έχουν καταφύγει. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης επετράπη η είσοδος στον καταυλισμό, απ’ όπου και η κρατική πακιστανική τηλεόραση κατέγραψε τα παράπονα που οι πληγέντες απηύθυναν στον πρόεδρο.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τοπικός φορέας πληροφόρησε το πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν ότι ο Zardari μοίρασε αγαθά που θα ανακουφίσουν του κατοίκους του χωριού οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τις κατοικίες τους. Παράλληλα, προσπάθειες για την ανακούφιση των παθούντων καταβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιωτικοί φιλανθρωπικοί φορείς.

Ο υπουργός Τροφίμων του Πακιστάν, Ναζάρ Μουχαμάντ Γκοντάλ, δήλωσε στο BBC ότι σημαντική ποσότητα σοδειάς δημητριακών, ζαχαρότευτλων και ρυζιού έχουν αφανιστεί από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», που επικαλείται τις πακιστανικές Αρχές, περίπου 500.000 τόνοι σιτηρών έχουν καταστραφεί (το Πακιστάν είναι η τρίτη χώρα παραγωγός σιτηρών στον κόσμο) και σχεδόν δύο εκατομμύρια μπάλες βαμβακιού από τις πλημμύρες που ταλαιπωρούν εδώ και δύο εβδομάδες τη χώρα.

«Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις σοδειές είναι τεράστιες» σημειώνουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Προς το παρόν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση του ποσού των 459 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των 14 εκατομμυρίων πληγέντων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8% του συνολικού πληθυσμού.

«Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα. Με τόσο νερό, τα επίπεδα της υγρασίας είναι ανυπόφορα. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πλέον ούτε τη σοδειά τους ούτε τα ζώα τους» αναφέρουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Μάλιστα Πακιστανός βουλευτής που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οταν πηγαίνεις στις περιοχές με 500 μερίδες φαγητού και συναντάς 5.000 ανθρώπους να σε αναμένουν, το μόνο που υπάρχει είναι χάος».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε σήμερα ότι οι πλημμύρες είναι πιθανό να έχουν καταστρέψει σοδιές αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε όλη τη χώρα.