Σε δώδεκα μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Robert John Dougall, πρώην στέλεχος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Depuy International. Ο Dougall μεσολάβησε ώστε να δοθούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ ως μίζες σε Έλληνες γιατρούς την τετραετία 2002 – 2005, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε τα αφεντικά του.

Ads

Ο δικαστής του πρωτοδικείου του Λονδίνου απέρριψε κοινή πρόταση των εισαγγελέων να επιβληθεί η ποινή με αναστολή, αν και το βρετανικό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ενθαρρύνει όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς να συνεργαστούν με αντάλλαγμα μικρότερες ποινές. Ο ίδιος υποστήριξε ότι καταλαβαίνει αυτή την πολιτική αλλά αυτό δε δικαιολογεί φυλάκιση με αναστολή σε περίπτωση όπου η διαφθορά ήταν συστηματική και μακροπρόθεσμη

Ο Dougall στην απολογία του παραδέχθηκε ότι έδινε χρήματα σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα και εξασφάλιζε παραγγελίες υπερκοστολογημένων προϊόντων.

Η Depuy International είναι θυγατρική της Johnson & Johnson και φέρεται να διέθετε τα ορθοπεδικά υλικά σε γιατρούς ελληνικών νοσοκομείων με τη μεσολάβηση ελληνικής εταιρείας διάθεσης ιατρικού εξοπλισμού.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Σύλληψη γιατρού για «φακελάκι»