Νέα άνοδο σημείωσαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και για το λόγο αυτό διατάχθηκε η εκκένωσή των εγκαταστάσεων από το εργατικό προσωπικό. Η Ιαπωνία και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς σε τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από τη διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο νερό της βρύσης ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια για τα βρέφη. Στους 9.487 νεκρούς και στους 15.617 αγνοούμενους ανέρχεται σήμερα ο απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι. Προστίθεται ότι σοβαρά τραυματίες είναι 2.755 πολίτες.

Ads

Μετά τις μετρήσεις που έδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου, διατάχθηκε εκ νέου η εκκένωση από το εργατικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό και ειδικότερα τον αντιδραστήρα 2. Επιπλέον, γύρω στις 09.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) εντοπίστηκε μαύρος καπνός να βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού, ανακοίνωσε η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό ήταν 435 μικροσίβερτ δυο ώρες πριν παρατηρηθεί ο καπνός στον αντιδραστήρα 3, αλλά μειώθηκαν στα 283,7 μικροσίβερτ μετά τον καπνό, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου του πυρηνικού αντιδραστήρα 3 ενώ ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι οι εργασίες εκεί θα συνεχιστούν την Τετάρτη. Ωστόσο η αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις μονάδες θα χρειαστεί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, όπως δήλωσε η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco).

Ads

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.400 ανθρώπους και οι αγνοούμενοι τους 14.700 ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 18.000. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών θα κυμανθεί ανάμεσα στα 15 με 25 τρισεκατομμύρια γεν, δηλαδή περίπου 130 με 218 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, θα παρουσιάσει την εκτίμηση στο υπουργικό συμβούλιο, της Τετάρτης, όπως αναφέρει η εφημερίδα του ΝΙΚΚΕΙ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί, με το πρωί της Τετάρτης, στις 7:12 τοπική ώρα, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να πλήττει την βορειοανατολική Ιαπωνία. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο.

Ραδιενέργεια σε τρόφιμα και νερό

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν διέταξε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και μια σειράς γεωργικών προϊόντων, από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. Πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που εντοπίστηκαν σε 11 είδη λαχανικών που προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων στο μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τη Φουκουσίμα, το Ιμπαράκι, το Τοτσίγκι και τη Γκούνμα. Η Γαλλία από τη μεριά της ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει συστηματικούς ελέγχους στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Την Τρίτη ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό της βρύσης στο Τόκιο ξεπέρασαν τα επιτρεπτά για τα βρέφη όρια, ζητώντας από τους γονείς να μην το χρησιμοποιούν καθόλου.

Από την πλευρά του ο Φρεντερίκ Βινσέντ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου, για θέματα υγείας Τζον Ντάλι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε ένα σύστημα ελέγχου σε λειτουργία, κάποια από τα μέλη το χρησιμοποιούν ήδη» σημείωσε ο Φρεντερίκ Βινσέντ. «Τίποτε δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ΕΕ κάνει ελάχιστες εισαγωγές από την Ιαπωνία, οι οποίες πέρσι έφτασαν τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα κράτη- μέλη της ΕΕ ελέγχουν και τον αέρα για ίχνη ραδιενέργειας.