Η ποσότητα ραδιενεργού ατμού, συγκεκριμένα καισίου-137, που διέρευσε έως σήμερα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι είναι ισοδύναμη με 168 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, δείχνει μία εκτίμηση για λογαριασμό της ιαπωνικής κυβέρνησης, παρόλο που η τήξη των αντιδραστήρων δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις πυρηνικές εκρήξεις, όπως διευκρινίζουν ειδικοί.

Ads

Στην περίπτωση της Χιροσίμα, τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθέρωσαν οι βόμβες δεν έπαιξαν τον σημαντικότερο στην καταστροφή, εφόσον τα περίπου 140.000 άμεσα θύματα της επίθεσης σκοτώθηκαν από την ακραία θερμότητα, το ωστικό κύμα και τα νετρόνια της εκτυφλωτικής έκρηξης. Αυτό σημαίνει ότι «δεν είναι λογικό να προχωρούμε σε απλές συγκρίσεις βασιζόμενοι μόνο στην ποσότητα των ισοτόπων που απελευθερώθηκαν» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα Tokyo Shimbun.

Παρόλα αυτά, η σύγκριση με τη Χιροσίμα δίνει μια εικόνα για το μέγεθος της νέας καταστροφής. Οι ερευνητές της ιαπωνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι από τη Φουκουσίμα έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα καίσιο-137 που αντιστοιχεί με 15.000 terabecquerel.

Σε σύγκριση, η βόμβα ουρανίου της Χιροσίμα από έριξαν οι Αμερικάνοι, τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου απελευθέρωσε μόνο 89 terabecquerel.

Ads

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διαφορετική έρευνα της ιαπωνικής κυβέρνησης έδειξε ότι, σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πάνω από 500 millisievert ανά έτος, δηλαδή 25 φορές περισσότερο από το ετήσιο αποδεκτό όριο.