Πρόγραμμα πιστώσεων 2,3 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θέλοντας να προωθήσει την τεχνολογία παραγωγής «καθαρής» ενέργειας. Το ποσό στη μορφή φοροελαφρύνσεων, στο πλαίσιο του πακέτου που ενέκρινε πέρυσι το Κογκρέσο για την τόνωση της οικονομίας, θα διατεθεί σε προγράμματα «πράσινης» ενέργειας που αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ads

«Η ανάπτυξη ενός καθαρού κλάδου ενέργειας είναι το κλειδί για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος» δήλωσε ο Ομπάμα ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος. «Τα κονδύλια θα βοηθήσουν να κλείσει το χάσμα καθαρής ενέργειας που έχει ανοίξει ανάμεσα στην Αμερική και άλλες χώρες, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν καλές ευκαιρίες απασχόλησης, θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και θα αυξήσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια» είπε.

Το ποσό θα μοιραστεί σε 183 εταιρείες που παράγουν προϊόντα και λύσεις καθαρής ενέργειας, από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες μέχρι βελτιώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Χάρη στην επιπλέον χρηματοδότηση, το 30% των εταιρειών αυτών θα λανσάρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες εντός του 2010.