Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αίγυπτο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Ads

 
Πέντε εξ αυτών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου, ενώ δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.


 
Το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω  τραυματισμών που έφεραν από σκάγια καραμπίνας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 613 άτομα τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων.


 
Την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι, ο οποίος έκλεισε ένα χρόνο στην εξουσία. Παρατηρητές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για τις «μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2011, όταν ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ».
 
Μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις ο εκπρόσωπος του Αιγυπτίου προέδρου, Ομάρ Αμέρ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο κ. Μόρσι γνωρίζει πως έχει κάνει λάθη και εργάζεται ώστε να τα διορθώσει. Υποστήριξε επίσης, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμφωνεί για τη διεξαγωγή διαλόγου και είναι διατεθειμένος να ακούσει όλες τις απόψεις, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες εκκλήσεις του κ. Μόρσι για εθνικό διάλογο, τις οποίες είχε απορρίψει η αντιπολίτευση.
 
«Θέλω να επιβεβαιώσω μια αλήθεια, εάν υπάρχει συνολική έλλειψη ανταπόκρισης σε αυτή την πρωτοβουλία και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από καμία πλευρά, τι νομίζετε ότι μπορεί να κάνει η προεδρία», είπε. «Η προεδρία περιμένει τώρα να δει την οποιαδήποτε αντίδραση, όσο μικρή κι αν είναι, ώστε να βρει ένα πάτημα να συνεχίσει».